Να κάνουμε τις αναγκαίες παραχωρήσεις: Για τον απαράδεκτο δημόσιο δρόμο Κραστικοί – Κέρτεζη

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα

Σχεδιασμός Παν. Α. Μπούρδαλα πάνω στον Goole Maps

Ι. Τα πρόσφατα νέα

Αυτές τις μέρες έχουμε νέα… Με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής, στην οποία εκτός του νέου Δημάρχου Αθαν. Παπαδόπουλου, πρωτοστάτησαν και Δημ. Σύμβουλος (πρώην αντιδήμαρχος του Δημ. Διαμερίσματος Κ. Κλειτορίας εκ Κερτέζης καταγόμενος Σωτήρης Δουκλιάς), ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών από την Κέρτεζη Ιωάννης Παν. Σαμαρτζόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Κέρτεζης Βασίλειος Κωνστ. Φιλιππόπουλος, όπως και τωρινός Πρόεδρος Παν. Χρ. Κούρτης, έχουμε προσχέδιο μελέτης που δόθηκε σε ιδιωτική ομάδα για την διαπλάτυνση και σημαντική βελτίωση του δρόμου από Κραστικούς μέχρι και την είσοδο του οικισμού της Κέρτεζης.

Ο δρόμος ως προς τη χάραξη έχει ιστορία περί τα 125 χρόνια (ανοίχτηκε επί δήμαρχου Καλλιφωνίας, με έδρα την Κέρτεζη, Παναγιώτη Σαρδούνη ακριβώς στα τέλη του 19ου αι., και έκτοτε έγινε απλά ασφαλτόστρωση. Στα νέα δεδομένα ούτε  ασφαλής είναι, ούτε ανεκτός.

Αν εξαιρέσουμε το κομμάτι που εφάπτεται του αναδασμού και έχει γίνει πρόβλεψη από τα μέσα του 1980, στο υπόλοιπο χρειάζεται μια εύκολη μεν, αλλά πολυάνθρωπη προσπάθεια ώστε το έργο να ευοδωθεί. Τα προσχέδια της μελέτης είναι στα χέρια τόσο της δημοτικής αρχής, αλλά κυρίως στα χέρια τοι Κοινοτικού Συμ,βουλίου και του Προέδροςυ της Κέρτεζης Παναγ. Χρ. Κούρτη.

Αφού γίνει σύντομα μια συλλογική αξιολόγηση της μελέτης και πιθανόν κάποιες αλλαγές, η προμελέτη θα κλειδώσει και κατόπιν πρώτα θα χρειαστεί η αποφασιστικότητα των κερτεζιτών και κατόπιν η ωρίμανση του έργου για χρηματοδότηση και εκτέλεση.

Οι κερτείζετες που είναι ιδιοκτήτες στα σημεία που θα διαπολατυνθεί ο δρόμος θα χρειαστεί να υπογράψουν δηλώσεις ότι παραχωρούν τα όποια τετραγωνικά θα χρειαστούν και να κοπούν τα εφαπτόμενα δένδρα (κυρίως καρυδιές). Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα αποκατασταθούν πλήρως οι μάντρες που θα πέσουν!

Εμπρός λοιπόν. Ή τώρα ή ποτέ!

ΙΙ. Το περσινό κείμενο που διακίνησα και έφτασε σε κάποια μάτια και μυαλά

«Ως γνωστόν ο συγκεκριμένος δημόσιος δρόμος (πλην της νέας εισόδου στους Κραστικούς) χαράχτηκε και πραγματοποιήθηκε πριν περίπου 120 χρόνια επί δημάρχου Καλλιφωνίας (με έδρα την Κέρτεζη) Παναγ. Σαρδούνη. Τότε ήταν μια αληθινή επανάσταση για τα ελάχιστα μεταφορικά μέσα.

Μετά όμως τα μέσα του εικοστού αιώνα έγινε μια υποτυπώδης ασφαλτόστρωση με κάποιες επικαλύψεις, η νέα είσοδος στο τέλος της δεκαετίας του 1980 με τον μερικό αναδασμό στα βορειανατολικά του κάμπου, χωρίς να βελτιωθεί η προσανατολισμένη γέφυρα για την παλιά είσοδο και το λεγόμενο «αεροδρόμιο» μετά τη επικίνδυνη πλέον εν λόγω γέφυρα.

Ως γνωστόν κατά τον αναδασμό και προς τα νότια του δρόμου παραχωρήθηκε ικανό επί πλέον πλάτος για την διαπλάτυνση του δρόμου, αφού από τότε φαινόταν καθαρά ότι ο δρόμος δεν φτάνει για τα αυτοκίνητα, ακόμα και αν πάψουν να κυκλοφορούν πάνω του τα κοπάδια. Είναι τραγικό ότι ούτε αυτό έγινε εδώ και τριάντα χρόνια!

Δυστυχώς -χωρίς να καταλογίζουμε τώρα κοινοτικές, δημοτικές, περιφερειακές και κυβερνητικές ευθύνες- τα πράγματα χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν. Κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των τροχοφόρων, του μεγέθους φορτηγών, λεωφορείων και αγροτικών μηχανημάτων, αλλά και της σταδιακής φθοράς στα νότια του δρόμου. Τα αρκετά ατυχήματα (ευτυχώς όχι ακόμα θανατηφόρα) σηματοδοτούν το επείγον του ζητήματος.

Όλοι πλέον κατανοούμε ότι ο δρόμος δεν αφορά μόνο τους μόνιμους κατοίκους του χωριού και τα παιδιά που επί εννέα μήνες πηγαίνουν στα σχολεία των Καλαβρύτων και σε επί πλέον εξωσχολικές δραστηριότητες. Αφορά ακόμα κι όσους από εμάς επιστρέφουμε μερικά ή ολικά στη γενέτειρά μας. Αποτελεί τέλος το αναγκαίο μέσο ώστε να προστεθεί στην αγροτοκτηνοτροφία του χωριού μας και η λογική αύξηση επισκεπτών που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και ζωή.

Απαιτούμε από την Πολιτεία να εντάξει άμεσα την σημαντική διαπλάτυνση και πολλαπλή βελτίωση του δρόμου στα επείγοντα έργα της περιοχής.

Προτείνουμε στο νέο κοινοτικό συμβούλιο και το νέο δημοτικό συμβούλιο να συνδράμει σ’ αυτή την απαίτηση.

Κέρτεζη, Σεπτέμβρης 2019.

 Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρτεζη.

Είναι πλέον υπό σύνταξη εκπαιδευτικός (φυσικός, πτ. θεολογίας, ενεργός πολίτης, αρθρογράφος και συγγραφέας.

πηγή πληροφοριών TMTΒ.com