ΑΡΘΡΟ του Άγγελου Τσιγκρή Βουλευτή Αχαΐας Ν.Δ.

Η Τουρκία συνεχίζει την επιχείρηση τυφλής κλιμάκωσης της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που ξεκίνησε με την ανεπιτυχή προσπάθεια προσβολής της Ελληνικής κυριαρχίας στον Έβρο και συνεχίζεται με την αδιέξοδη προσπάθεια επιβολής αναθεωρητικής ατζέντας στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αποδυναμωμένος στο εσωτερικό και με την οικονομία του σε δυσχερή θέση, ο Τούρκος πρόεδρος καταφεύγει σε αυτές τις επιθετικές ενέργειες και την εθνικιστική ρητορική, προκειμένου να συσπειρώσει στο εσωτερικό την υποστήριξη των εθνικιστών γύρω του.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως ούτε αιφνιδιάζεται, ούτε αποδέχεται παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Έχει τη βούληση αλλά και τη δύναμη να προασπίσει με επιτυχία την εθνική της κυριαρχία.

Στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, η χώρα μας απαντά με αποφασιστικότητα: Μεγαλώνουμε την Ελλάδα με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, από τα 6 στα 12 μίλια. Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας.

Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη σταθερότητας, δικαίου και ειρήνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που έχουμε καταφέρει να αναγνωρίζεται διεθνώς.

Όμως, ταυτόχρονα, έχουμε καταστήσει σαφές -σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και όταν χρειάστηκε και σε επιχειρησιακό- ότι αυτή η υπεύθυνη στάση της χώρας μας δεν πρέπει ούτε να παρερμηνεύεται, ούτε να υποτιμάται!

Αυτή η ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση, έχει καταστήσει τη χώρα μας αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Και παράλληλα εκθέτει διεθνώς τους -έτσι κι αλλιώς παραβατικούς και επιθετικούς- γείτονες μας.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.