Ηρωική αυτοθυσία του Πέτρου Κωστόπουλου, από το Πριόλιθο Καλαβρύτων ο οποίος κατέβασε την χιτλερική σημαία και, μαχόμενος σκότωσε τέσσερις Γερμανούς αλεξιπτωτιστές.

Τα παρακάτω κείμενα είναι ελεύθερα στο ίντερνετ αλλά έχουν συντάκτες η δουλειά των οποίων πρέπει να αναφέρεται ως πηγή διαφορετικά αποτελεί λογοκλοπή .Για το λόγο αυτό παραθέτουμε τα κείμενα αυτά προς ενημέρωση των συμπατριωτών μας για την άγνωστη δράση ενός Έλληνα Καλαβρυτινού και αναφέρουμε τη πηγή προέλευσης τους…..

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941… ΟΙ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ…

Γράφει ο Αντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ΄ Σ.Σ.

Μετά τον άνισο αγώνα στην ¨Γραμμή Μεταξά¨ μεταξύ των σιδηρόφρακτων Γερμανικών Μεραρχιών του Φον Λίστ, με τους ελάχιστους Έλληνες υπερασπιστάς του πατρίου εδάφους και την κατάρρευση του μετώπου, η Ελληνική Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Εμμανουήλ Τσουδερό και τον βασιλέα Γεώργιο Β΄ μετέβη στην Κρήτη για την συνέχιση του αγώνα.

Στις 18 Απριλίου 1941 (στις 4 μ.μ.) αυτοκτόνησε στο σπίτι του, στη Λεωφόρο Σοφίας, ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ιωάννη Μεταξά, μετά τον ¨αιφνίδιο θάνατό του¨ στις 29 Ιανουαρίου.

Στις 23 Απριλίου ανακοινώθηκε στους Ευέλπιδες Ιης Τάξεως ότι θα αναλάβουν Αστυνομικά καθήκοντα με διαταγή της ΣΔΑ.

(Οι Ευέλπιδες IIας Τάξεως 322 τον αριθμόν, ονομάσθηκαν Ανθυπασπισταί και οι Ευέλπιδες ΙΙΙης Τάξεως 274 τον αριθμό από τις 29 Οκτωβρίου 1940 πήγαν στις Μονάδες Εκστρατείας ως Ανθυπολοχαγοί).

Οι Πρωτοετείς όμως πήραν ομόφωνα απόφαση να μεταβούν στην Μεγαλόνησο Κρήτη για να πολεμήσουν, ενώ οι Γερμανοί είχαν φθάσει στο ύψος περίπου της Γραβιάς. Ο Διοικητής της Σχολής Ανχης (ΠΒ) Ευστάθιος Καμαρινός και ο Διοικητής της ΣΔΑ αντιδρούσαν και οι Ευέλπιδες επιμένοντες να μεταβούν στην Κρήτη εστασίασαν, κατέλαβαν τις πύλες της Σχολής και κατόπιν διαβουλεύσεων, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Νικόλαο Λυγιδάκη και μερικούς Ευέλπιδες IIας Τάξεως, παρέλαβαν τη Σημαία της Σχολής και την νύχτα της 23ης Απριλίου μέχρι τις 3 το πρωί της 24ης Απριλίου επιβιβάσθηκαν στα οχήματα της Σχολής και άλλα επιταχθέντα και με τα τυφέκιά τους ¨Μάουζερ¨ και πέντε οπλοπολυβόλα ¨Λεμπέλ¨ ακολουθώντας το δρομολόγιο Αθήνα- Κόρινθος-Τρίπολη έφθασαν στην Νεμέα όπου βομβαρδίσθηκε η φάλαγγα από Γερμανικά αεροπλάνα, δίχως ευτυχώς θύματα. Τότε αποφασίσθηκε η κίνηση της φάλαγγος των οχημάτων μόνο νύχτα, για λόγους ασφαλείας και τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου έφθασαν στο χωριό Τάραψα (μεταξύ Σπάρτης και Γυθείου). Μετά από διαπληκτισμούς επιβιβάσθηκαν σε δύο καΐκια και απέπλευσαν για Κρήτη την νύχτα 26 προς 27 Απριλίου, με ενδιάμεσο σταθμό τα Κύθηρα και τελικά έφθασαν στο χωριό Κολυμπάρι των Χανίων ύστερα από μεγάλες ταλαιπωρίες. Εκεί οι 300 Πρωτοετείς Ευέλπιδες με τους Δευτεροετείς (Ανθυπασπιστάς) και τους Αξιωματικούς τους στρατωνίσθηκαν στην Ιερά Μονή ¨Παναγία η Οδηγήτρια¨ (Μονή Γωνιάς). Συγκροτήθηκαν σε Τάγμα των δύο (2) Λόχων και άρχισαν εκπαίδευση Πεζικού μέχρι τις 16 Μαΐου 1941.

Από το πρωί της 20ης Μαΐου, ύστερα από σφοδρό βομβαρδισμό, Γερμανικές Μονάδες Αλεξιπτωτιστών της 7ηςΑεροκίνητης Μεραρχίας άρχισαν να ρίπτονται αιφνιδιαστικά στις περιοχές Αεροδρομίου Μάλεμε, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Ο αγώνας των Ευελπίδων, των Συμμαχικών Δυνάμεων και του υπερήφανου Κρητικού Λαού εναντίον των βαρβάρων Γερμανών εισβολέων ήταν άνισος. Οι νεαροί Ευέλπιδες, που τότε λάβαιναν το πρώτο βάπτισμα του πυρός, αντιμετώπισαν με θάρρος τον εχθρό και επέδειξαν ιδιαίτερο ηρωισμό.

Ο τότε Πρωτοετής Εύελπις που έλαβε μέρος στην μάχη της Κρήτης, απόστρατος Υποστράτηγος τώρα Γεώργιος Μπερδέκλης γράφει στο βιβλίο του ¨Αναμνήσεις ενός Ευέλπιδος (1940-1944) …….. «Η εμπλοκή του Λόχου υπήρξε πλήρης και η Σχολή, σε λίγο, είχε τον πρώτο της νεκρό στη μάχη αυτή. Ήταν ο Εύελπις Ιης Ιατρούλης Νικόλαος. Αμέσως εμπλέκεται στην μάχη και ο 2ος Λόχος. Οι Γερμανοί, έχοντες συντριπτική υπεροχή και με την υποστήριξη της αεροπορίας τους, επιτίθενται με όλα τα μέσα που διαθέτουν κατά των θέσεών μας, τις οποίες κρατάμε με αυτοθυσία. Κατά το μεσημέρι σκοτώνεται και ο δεύτερος Εύελπις. Ήταν ο Εύελπις Ιης Κουβελίδης Γεώργιος και τραυματίζονται οι Ευέλπιδες Ιης Μιαούλης Ελευθέριος, Μουζάκης Αντώνιος, Παπαδημητρίου Δημήτριος και ο Σωτηρακόπουλος Χρήστος. Τις απογευματινές ώρες της 20ης -5-1941, η Σχολή Ευελπίδων βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω ελλείψεως πυρομαχικών και κυρίως διότι είναι κυκλωμένη από τους αλεξιπτωτιστές που έπεσαν σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ τα Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν και πολυβολούσαν τις θέσεις μας. …. Εδώ θα πρέπει να εξάρω την ηρωική και μέχρις αυτοθυσίας προσπάθεια του Ευέλπιδος Ιης Πέτρου Κωστόπουλου, ο οποίος κατέβασε την χιτλερική σημαία από μία θέση και, μαχόμενος με άφθαστη γενναιότητα σκότωσε τέσσερις Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που επιχείρησαν να την υψώσουν και πάλι.»

Το βράδυ της 20ης Μαΐου, αφού τελείωσαν τα πυρομαχικά των μαχομένων Ευελπίδων, προ του κινδύνου να αιχμαλωτισθούν, αποφασίστηκε η αθόρυβη αποχώρησή τους και αφού πέρασαν μέσα από τον εχθρικό κλοιό, διασχίζοντας περιοχές ελεγχόμενες από τους Γερμανούς, έφθασαν το πρωί της επομένης ημέρας στο χωριό Δειλιανά μετά πολύωρη πορεία. Τις επόμενες μέρες κινούμενοι οι Ευέλπιδες σε δύσβατα και ορεινά δρομολόγια στα Λευκά Όρη, κατόρθωσαν να φθάσουν, βοηθούμενοι από ντόπιους χωρικούς, στο χωριό Ραμνή το πρωί της 27ηςΜαΐου. Εκεί έλαβαν εντολή από το Ελληνικό Στρατηγείο να κινηθούν την νύχτα προς Σφακιά και να επιβιβασθούν σε πλοία μαζί με Βρετανούς στρατιώτες και φθάνοντας σ’ ένα δασωμένο ύψωμα μεταξύ των χωριών Εμπρόσνερος και Ασκύφου, συγκεντρωμένους τους είπε ο Διοικητής της Σχολής: «Ευέλπιδες του Έθνους, ατενίσατε προς την Ελευθερίαν της φυλής μας. Έχετε πεποίθησιν δι’ αυτήν. Η 29η Μαΐου, ημέρα αποφράς δια δευτέραν φοράν, κρίνει την τύχην της Πατρίδος μας. Ελπίδες του Έθνους, την ημέραν ταύτην διαλύεσθε εις τον ακρογωνιαίον λίθον της Ελλάδος, τα Σφακιά της Κρήτης….. Ελπίδες του Έθνους. Προσοχή. Τους ζυγούς λύσατε» !! Από την στιγμή εκείνη η Σχολή διαλύθηκε. Οι ¨ορφανοί¨ Ευέλπιδες χωρισμένοι σε μικρές ομάδες άρχισαν να αποχωρούν. Μόνο 12 με τον Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Πρασσά κατόρθωσαν να διαφύγουν την νύχτα της 31ης Μαΐου στην Μέση Ανατολή. Οι υπόλοιποι εντάχθησαν σε ομάδες αντιστάσεως και αρκετοί συνελήφθησαν από τους Γερμανούς και κλείστηκαν σε Στρατόπεδα Αιχμαλώτων. Η Σημαία της Σχολής παραδόθηκε στον Ηγούμενο της Ι. Μονής Γωνιάς προς φύλαξη με τις ευλογίες του Επισκόπου Κισσάμου Ευδοκίμου.

Μετά την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου, τον Οκτώβριο του 1945 η Σημαία μεταφέρθηκε με αντιτορπιλικό και παραδόθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, αφού παρασημοφορήθηκε.

Στην Μάχη της Κρήτης τον Μάϊο του 1941 σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς τρείς (3) Αξιωματικοί και εννέα (9) Ευέλπιδες.

Αξιωματικοί
1.ΤχηςΠΒΜανωλαράκης ΙωάννηςΤάξη 1924
2.ΛγοςΠΒΚουλουμπής Αλέξανδρος -//- 1928
3.ΑνθλγοςΠΖΜιαούλης Νικόλαος -//- 1940 Β
Ευέλπιδες
1.Ε ΙΙ(Ανθστής)Πιπέρης ΜιχαήλΤάξη 1942
2.Ε ΙΙ(Ανθστής)Μόραλης Γεώργιος -//- 1942
3.Ε ΙΙ(Ανθστής)Καραμπατής Ιωάννης -//- 1942
4.Ε ΙΙ(Ανθστής)Κούτσιας Δημήτριος -//- 1942
5.Ε ΙΙ(Ανθστής)Παπαγεωργίου Αντώνιος -//- 1942
6.Ε ΙΙ(Ανθστής)Παπαπαναγιώτου Ιωάννης -//- 1942
7.Ε ΙΙ(Ανθστής)Κατσουλάκος Δημήτριος -//- 1942
8.Ε ΙΙατρούλης Νικόλαος -//- 1943
9.Ε ΙΚουβελίδης Γεώργιος -//- 1943

 

Αιωνία η μνήμη σας ήρωες Έλληνες Ευέλπιδες που θυσιαστήκατε στην Κρήτη για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

πηγή://fonitisxanthis.gr

foto-http://vaspik.blogspot.gr

Τα κορμιά των εκτελεσμένων εξαφανίζονται!

Το μεγαλύτερο όμως ανοσιούργημα των φαντασμάτων της κολάσεως ήταν η εξαφάνιση των εκτελεσμένων, αφού καμμιά σορός εκτελεσμένου δεν παραδόθηκε στους δικούς του ή εδόθη στην εκκλησία ή στο δήμο για ταφή.
Το μεγαλύτερο όμως ανοσιούργημα των φαντασμάτων της κολάσεως ήταν η εξαφάνιση των εκτελεσμένων, αφού καμμιά σορός εκτελεσμένου δεν παραδόθηκε στους δικούς του ή εδόθη στην εκκλησία ή στο δήμο για ταφή. Μετά την εκτέλεση, οι δήμιοι έβαζαν τα πτώματα μέσα σε τσουβάλια μαζί με μια μεγάλη πέτρα και αφού τα έδεναν τα μετέφεραν σε παρακείμενη γερμανική βενζινάκατο ή επιταγμένο αλιευτικό και τα πετούσαν (!) στη θάλασσα ανοικτά της «Φυκιότρυπας».

Με αυτό τον τρόπο οι ένδοξες γερμανικές δυνάμεις «τιμούσαν» τα ιερά και όσια των γενναίων Ελλήνων, εξαφανίζοντας κάθε αποδεικτικό στοιχείο των απάνθρωπων ανομημάτων τους, επιτείνοντας τη θλίψη και την οργή στους συγγενείς των θυμάτων και το φόβο σ’ ολόκληρη την κοινωνία της Λέσβου. Η ανοίκεια και υβριστική αυτή πράξη πρέπει να εφαρμόστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις στη χώρα μας, μόνο στο νησί μας.

http://vaspik.blogspot.gr

Ο σωστός πίνακας

– Τα ονοματεπώνυμα με υπογράμμιση είναι αυτά που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην υπάρχουσα μαρμάρινη αναθηματική στήλη.

– Τα ονοματεπώνυμα με αστερίσκο είναι αυτά που είχαν αναγραφεί με λάθη επειδή οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου δεν ήταν ευανάγνωστες.

Ο Κωστόπουλος Πέτρος αναφέρεται ως Κυβόπουλος Πέτρος, ο Πατέρας Νικηφόρος ως Πατεζιάς Νικηφόρος, ο Μπατάς Χαράλαμπος ως Βάτρος Χαράλαμπος, ο Ταρατώρης Θεοδόσιος ως Ταρατώλης Θεοδόσιος και ο Βερβάκης Γεώργιος ως Βαρκάρης Γεώργιος.

Ορθός πίνακας εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, τόπος καταγωγής και ημερομηνία εκτέλεσης.

1. ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΠΛΑΓΙΑ, 28 -8-1941
2. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ, ΒΡΙΣΑ, 6- 9-1941
3. ΨΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ, 17-10-1941
4. ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΣ, 23- 3-1942
5. ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΣΚΟΠΕΛΟΣ, 23- 3-1942
6. ΤΡΑΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΛΟΥΤΡΑ, 23- 3-1942
7. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΣ, 23-3-1942
8. ΠΟΡΤΟΓΛΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΠΛΩΜΑΡΙ, 1-4-1942
9. ΚΟΥΚΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΛΩΜΑΡΙ, 1-4-1942
10. ΓΚΙΡΚΕΤΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 4-5-1942
11. ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΦΩΤΙΟΥ, ΑΝΤΙΣΣΑ, 4-5-1942
12. ΚΑΠΑΚΤΣΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ του ΙΖΕΤ, ΙΠΠΕΙΟΣ, 4-5-1942
13. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ* ΠΕΤΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΡΙΟΛΙΘΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, 15-5-1942
14. ΚΙΝΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΘΗΝΑ, 15-5-1942
15. ΣΙΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΙΣΑΡΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, 15-5-1942
16. ΠΑΤΕΡΑΣ* ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του ΗΛΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΙ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ, 15-5-1942
17. ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 15-5-1942
18. ΓΕΡΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΛΩΜΑΡΙ, 15- 5-1942
19. ΠΡΩΤΟΓΥΡΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΛΩΜΑΡΙ, 15-5-1942
20. ΜΠΑΤΑΣ* ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ, 22-5-1942
21. ΚΟΥΤΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΠΕΡΑΜΑ, 22-5-1942
22. ΤΑΡΑΤΩΡΗΣ* ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΠΕΤΡΑ, 22-5-1942
23. ΚΑΒΑΚΕΛΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 22-5-1942
24. ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΠΛΩΜΑΡΙ, 28-7-1942
25. ΜΑΡΟΥΣΚΟΣ ΣΑΒΒΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 28-7-1942
26. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΚΕΡΑΜΙ, 28-7-1942
27. ΛΙΑΜΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΜΗΘΥΜΝΑ, 25-10-1942
28. ΚΟΥΝΙΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΜΗΘΥΜΝΑ, 25-10-1942
29. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟΣ, 25-10-1942
30. ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ, ΑΓΙΑΣΟΣ, 28-11-1942
31. ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ, 16-1-1943
32. ΒΑΡΒΑΚΗΣ* ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, ΑΓΙΑΣΟΣ, 8-3-1943
33. ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΥΔΩΝΙΕΣ, 29-8-1943
34. ΛΙΟΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, 29-8-1943
35. ΚΑΡΑΜΟΥΤΣΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 14-9-1943
36. ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 14-9-1943
37. ΖΛΑΤΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, ΚΥΔΩΝΙΕΣ, 14-9-1943
38. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΥΔΩΝΙΕΣ, 14-9-1943
39. ΒΕΚΙΑΡΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, 14-9-1943
40. ΒΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΣ, 8-3-1944
41. ΝΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΣ, 8-3-1944
42. ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΑΓΙΑΣΟΣ, 17-6-1944

Για τους εκτελεσμένους την περίοδο της κατοχής έξω από τη Λέσβο
Ενώ εργαζόμουν το αφιέρωμα για τους εκτελεσμένους στα Τσαμάκια και διάβαζα τον Τύπο της περιόδου 1944 – ‘46 βρήκα πάμπολλες αναφορές για δεκάδες θύματα-συμπατριώτες μας της γερμανικής θηριωδίας, την περίοδο της κατοχής, που:
– εκτελέστηκαν με ή χωρίς δίκη, τόσο στο νησί μας όσο και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας, με αιχμή την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λήμνο.
– σακατεμένοι απ’ τα βασανιστήρια, εδώ και αλλού, υπέκυψαν στα νοσοκομεία ή στα σπίτια τους.
Και αν για τους 42 εκτελεσμένους στα Τσαμάκια υπήρχε ένα ηρώο που παραπέμπει στη θυσία τους, για τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων συμπατριωτών μας ο αναθεματισμένος άνεμος της λήθης σκόρπισε τη θυσία τους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Λίγες οι εξαιρέσεις όπου με δημοσιεύματα μνήμης, ονοματοθεσίες οδών, που γίνονται κυρίως με πρωτοβουλία του Κ.Κ.Ε. (και καλά κάνει), γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί άσβεστη η θυσία των μελών του στον αντιφασιστικό αγώνα, ή η επίσημη Πολιτεία που τιμά τη μνήμη του εκτελεσμένου τότε λιμενάρχη Μυτιλήνης Καζάκου (και καλά κάνει). Για την υπόλοιπη όμως μεγάλη πλειοψηφία, λίγες οι αναφορές και ακόμα πιο λίγες οι προσπάθειες από την επίσημη Πολιτεία, όπως όφειλε να πράξει ώστε να κρατήσει ζωντανή τη θυσία δεκάδων συμπατριωτών μας που, χωρίς χρέος κινούμενοι, στάθηκαν παλικαρίσια μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα ή στους βασανιστές τους. Αποτέλεσμα, 65 χρόνια μετά, δεκάδες ονοματεπώνυμα παραμένουν ορφανά, χωρίς πατρώνυμο, χωρίς τόπο καταγωγής, χωρίς ακριβή χρόνο και τόπο εκτέλεσης ή θανάτου, λες και όλα αυτά έγιναν πριν εκατοντάδες χρόνια.
Με γνώμονα, λοιπόν, την ανακοίνωση της οργάνωσης του ΕΑΜ «Εθνικής Αλληλεγγύης», στις 21-12-1944, όπου συμπεριλαμβάνονταν 63 ονοματεπώνυμα συμπατριωτών μας, θυμάτων του γερμανικού ναζισμού και ιταλικού φασισμού εκτός νησιού, ξεκίνησα μια προσπάθεια να καταγράψω όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας. Δύσκολο το εγχείρημα, αφού οι αξιόπιστες πηγές λίγες. Μητρώα αρρένων χωρίς ενημέρωση, ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ελάχιστες, αφού ο θάνατος έχει συμβεί εκτός νησιού. Μέχρι τις μέρες που γράφονται οι γραμμές αυτές έχω καταγράψει πάνω από 100 συμπατριώτες μας, θύματα. Δε γνωρίζω αν βρίσκομαι ακόμη στην αρχή αυτής της προσπάθειας. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι έχω στη κατοχή μου 24 ονοματεπώνυμα συμπατριωτών μας, που, ενώ αναφέρονται ως θύματα στην προαναφερόμενη ανακοίνωση, δεν κατάφερα μέχρι τώρα να βρω στοιχεία που αφορούν σε καταγωγή, τόπο εκτέλεσης, ημερομηνία θανάτου και πολύ περισσότερο στο ιστορικό της αιτίας θανάτου. Για αυτό θεωρώ αναγκαίο να δώσω στη δημοσιότητα τον πίνακα αυτό, ώστε αν κάποιος συμπατριώτης μας γνωρίζει κάτι για τα θύματα αυτά, επικοινωνώντας με την εφημερίδα, όπου υπάρχει διαθέσιμο το τηλέφωνό μου, να μου δώσει τις πληροφορίες αυτές.
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ
ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΑΠΟΣΤ.
ΚΑΤΡΑΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΟΝΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΙΑΝΝΗ
ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΜΙΧΑΗΛ
ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΚΡΑΘΟΔΩΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΜΑΜΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΕΛΛΗΣ ΧΑΡΑΛ. του ΠΑΝΑΓ.
ΝΙΑΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΓΙΑΝΝΗ
ΠΑΠΑΝΕΥΡΑΚΗΣ
ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΘΥΜΙΟΣ του ΠΑΝΑΓ.
ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓ. του ΣΤΡΑΤΗ
ΣΚΟΥΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΟΖΙΔΗΣ ΑΛΕΞ. του ΑΝΔΡΕΑ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΟΝΔΡΟΜΠΙΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

πηγή-www.emprosnet.gr

φωτο-romianews