Κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Οικονομικών καταθέτουν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και  Κώστας Μάρκου σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης του Κλειστού Καταστήματος Κράτησης Πατρών, μέσω της οποίας ζητούν να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της εκλογικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την επιστολή τους, η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης είναι ένστολη και ένοπλη, ενώ ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της έχει ίδιες αρμοδιότητες και καθήκοντα με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ορίζεται από τον Ν. 2721/99 και το Π.Δ. 215/06.

Με αφορμή λοιπόν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι:

  • Καθ’ όλη την εκλογική περίοδο η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης βρίσκεται σε επιφυλακή και ανακαλούνται οι κανονικές και βραχείες άδειες.
  • Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα αποτελούν εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.
  • Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019 το σύνολο του ένστολου και

πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έλαβε την αντίστοιχη εκλογική αποζημίωση.

  • Είχαν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους που έλαβαν την προηγούμενη έκτακτη

οικονομική ενίσχυση των 600€ ως ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ενόψει της έκδοσης ΚΥΑ (Υπουργείο Εσωτερικών – Υπουργείο Οικονομικών) και λαμβάνοντας υπόψιν την υπάρχουσα ανάγκη παροχής έκτακτης εκλογικής εργασίας, από το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αντιμετώπιση των αυξημένων διεργασιών, προπαρασκευής και διενέργειας, των βουλευτικών εκλογών της 21/05/2023, οι εξωτερικοί Φρουροί των Καταστημάτων Κράτησης ζητούν να συμπεριληφθούν στην άνωθεν ΚΥΑ.