Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από την ΒΔ Ελλάδα από το πρωί του Σαββάτου και θα επεκταθούν νοτιότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην Πάτρα αναμένονται από το βράδυ του Σαββάτου

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα και γενικότερα στο δυτικό άξονα της χώρας από το βράδυ του Σαββάτου.

Αυτή η κακοκαιρία θα ξεκινήσει σε Αχαΐα και Ηλεία από τις 8-9 η ώρα το βράδυ του Σαββάτου με την επίταση των φαινομένων τις μεσονύκτιες ώρες και τα ξημερώματα της Κυριακής και θα επιμείνουν έως τις απογευματινές ώρες.

«Πρόκειται για φαινόμενα που θέλουν μεγάλη προσοχή, καθώς πέρυσι, την ίδια ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2021, παρόμοια κακοκαιρία είχε πλήξει την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, προκαλώντας καταστροφές με κατολισθήσεις όπως στη γέφυρα Ευήνου. Τότε η κακοκαιρία είχε μείνει ανώνυμη. Φέτος, θα ρίξει την ίδια ποσότητα βροχής με πέρυσι. Επιπλέον, η διαφορά με πέρυσι είναι ότι τα φαινόμενα θα καλύψουν όλο το δυτικό τόξο της χώρας, άρα μεγαλώνει η περιοχή. Είναι ένα σύστημα που μπορεί να δώσει τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Από τη Δευτέρα μέσα από το pelop.gr είχαμε κάνει λόγο για ασυνήθιστες (40-70 χιλιοστά) έως πολύ ασυνήθιστες (άνω των 70 χιλιοστών) τοπικά ακραίες βροχοπτώσεις συνοδευόμενες από καταιγίδες με ριπαίους ΝΔ-Δυτικούς ανέμους 4-7 μποφόρ για τη Δυτική Ελλάδα από το Σάββατο το απόγευμα με επέκταση κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως την Κυριακή» τόνισε ο έμπειρος προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος σε νέα επικοινωνία που είχε με το pelop.gr.

Πιο αναλυτικά, όπως ενημέρωσε μέσα από το pelop.gr ο κ. Θεοδοσόπουλος, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τη βορειοδυτική Ελλάδα, τις μεσονύκτιες ώρες του Σαββάτου (Βόρειο Ιόνιο και Κυρίως Ηπειρο). Αρχικά θα πλήξουν τις περιοχές γύρω από τα Ιωάννινα και την Αρτα με προσδιοριζόμενο ύψος βροχής 100-120 χιλιοστά.

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας θα προχωρούν πιο νότια τα φαινόμενα και αναμένεται ανά περιοχή: βόρεια Αιτωλοακαρνανία – Αγρίνιο Σάββατο μέχρι τα μεσάνυχτα 40-50 χιλιοστά και από τα ξημερώματα της Κυριακής 50-70 χιλιοστά βροχής, Μεσολόγγι το Σάββατο 30-40 χιλιοστά και την Κυριακή 40-50 χιλιοστά βροχής, Ναυπακτία 25-30 το Σάββατο και 60-70 χιλιοστά την Κυριακή.

Από τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα ενταθούν και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Στην Πάτρα αναμένονται συνολικά 60-70 χιλιοστά και στον Πύργο το Σάββατο αναμένονται 20 χιλιοστά και την Κυριακή 50-60 χιλιοστά.

Οσον αφορά τις ανατολικές περιοχές της Αχαΐας, στην Αιγιάλεια θα πέσουν λιγότερα χιλιοστά βροχής περίπου 30-40, αλλά θα χρειαστεί προσοχή γιατί είναι κατολισθητική περιοχή. Ανατολικότερα προς Αθήνα τα χιλιοστά βροχής που αναμένονται θα είναι λιγότερα, περίπου 10-15 χιλιοστά.
«Θα χρειαστεί προσοχή στα σημεία που πηγάζουν τα ποτάμια κι εκεί που εκβάλουν ή ενώνονται. Χρειάζεται ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε εγρήγορση» τόνισε ο κ. Θεοδοσόπουλος.

Πηγή: pelop.gr