ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΔΑΦΑΛΙΑ ΣΤΗ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ  – Εδώ αντέταξε το πρώτο ΟΧΙ ο Δεσπότης της Πάτρας Π.Π. Γερμανός

Το Ιστορικό Χάνι του Δαφαλιά ,στην Κλειτορία, (Μαζεΐκα) Καλαβρύτων, εδώ ο Δεσπότης της Πάτρας Π.Π. Γερμανός με προύχοντες της Αχαΐας συνοδευόμενοι από Τούρκους αξιωματούχους, με σκοπό να παρουσιαστούν στον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή της Τρίπολης, για φυλάκιση και εξόντωση, την 9 Μαρτίου 1821 ,έντεχνα αλλά και αποφασιστικά αντέταξε το πρώτο επίσημο ΟΧΙ, δεν πηγαίνουμε . Επέστρεψαν στην Αγία Λαύρα, όρκισε τους αγωνιστές την 17 Μαρτίου στο Λάβαρο , κατέλαβαν ενόπλως τα Καλάβρυτα στις 21/3 και στις 23 Μαρτίου επέδωσε την διακήρυξη περί ελευθερίας στους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων στην Πάτρα. Η 9 Μαρτίου ,είναι η πιό κρίσιμη ημερομηνία για την έναρξη του αγώνα. Εάν πήγαινε στην Τρίπολη λαμβανομένου υπόψη ότι ,όλοι οί άλλοι αρχιερείς και προύχοντες της Πελοποννήσου είχαν φυλακισθεί, θα είχαν την ίδια τύχη.

“Τα γεγονότα για το Χάνι του Δαφαλιά, στην εκπομπή που παρουσιάστηκε από την κα Ευγενία Κούκουρα στο “Εγνατία TV” Θεσσαλονίκης είναι από τα προσωπικά ιστορικά αρχεία του στρατηγού εν αποστρατεία, Δημητρίου Κούκουρα από την Κλειτορία.”

Η κα Ευγενία Α. Κούκουρα κατάγεται από τα Κρινόφυτα Καλαβρύτων και είναι ξεναγός, συγγραφέας και παραγωγός ταινιών, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Γ΄ Γυμνάσιο Θηλέων και δύο Σχολές Ξεναγών Θεσσαλονίκης (1973-1974 και 1981-182). Ασχολήθηκε με την εκμάθηση ξένων γλωσσών (Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής, Ισπανικής, Τουρκικής και Βουλγαρικής) και την εμβριθή μελέτη του ελληνικού πολιτισμού (Ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνη, Λαογραφία). Καρπός αυτής της μακροχρόνιας σπουδής της είναι οι 250 ταινίες της που έχουν προβληθεί στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με θέματα από τη Βυζαντινή Τέχνη, την Αγιολογία, τη Μυθολογία, την Ελληνική Ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι τους νεώτερους χρόνους. Συγκεκριμένα: α) 15 ταινίες – ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί στην ΕΡΤ, εκ των οποίων η ταινία με τίτλο «Το βαπτιστήρι του Μεγαλέξανδρου» (παραγωγή ΕΡΤ 1996) βραβεύτηκε σε 1ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ταινιών μήκους 9Χ16). β) 48 ταινίες – ντοκιμαντέρ στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε (www.tv4e.gr)εκ, εκ των οποίων η ταινία « Από τα φαγιούμ στις χριστιανικές εικόνες» μεταφράστηκε στη βουλγαρική γλώσσα και βραβεύτηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης, ενώ η ταινία «Δραχμή» χρησιμοποιείται ως οπτικοακουστικό υλικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Σαντάνσκι. γ) 201 ταινίες – ντοκιμαντέρ στην ΕΓΝΑΤΙΑ Τηλεόραση (www.egnatia.tv) στο πλαίσιο της εκπομπής «Όσα μύθια τόση αλήθεια». Έχει γράψει 11 μελέτες για τον Μέγα Αλέξανδρο. Η ταινία της-βιβλίο «Ο Αλέξανδρος και οι γυναίκες» έλαβε μέρος στο φεστιβάλ γυναικών Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας και βραβεύτηκε από την UNESCO. Κατά καιρούς δίδαξε δια των μνημείων του πολιτισμού Ιστορία και Tέχνη σε Κ.Ε.Κ., στο πολυεθνικό κέντρο του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ στο Κιλκίς, στη Σχολή Αστυνομίας Βεροίας, σε θερινά προγράμματα φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Balamand του Λιβάνου και του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και σε κύκλο μαθημάτων του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων (Ε.Ο.Ε).
Διακρίνεται για το πάθος της να μεταδώσει τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού σε όλους που ξεναγεί, σε υψηλές προσωπικότητες που επισκέπτονται τη χώρα, στους μαθητές των σχολείων, σε εξειδικευμένες ομάδες, σε Έλληνες και αλλοδαπούς περιηγητές. Έχει αρθογραφήσει σε εφημερίδες όπως το ΒΗΜΑ. Από ετών είναι δραστήριο μέλος του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) και προσφάτως έχει εκλεγεί Πρόεδρος των Φίλων του Κ.Ι.Θ. Είναι επίσης Επίτιμος Πρόεδρος του Ε.Ο.Ε.

Δείτε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για το Χάνι του Δαφαλιά στη Κλειτορία από τη κα Ευγενία Α. Κούκουρα: