Ανυποχώρητη στάση προαναγγέλλουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ, που δείχνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν την επίμονη και χρονοβόρα ταυτόχρονα προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα το μεγάλο έργο (110 εκατ. ευρώ) του «Δυτικού Διαδρόμου Μεγαλόπολη – Πάτρα», που έχει εδώ και μήνες φτάσει σε ποσοστό κατασκευής 98%, αλλά κόλλησε 18 μήνες τώρα στους δύο τελευταίους πυλώνες, στην Αροανία Αχαΐας.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Η προχθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, αν και προσωρινώς κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα της Μονής Αγίων Θεοδώρων, κόντρα στην υποδομή, μεταφράζεται από τον ΑΔΜΗΕ ως παράταση της ενεργειακής ανασφάλειας της Πελοποννήσου και ως νέα πολύμηνη αργοπορία, που θέτει όλη την περιοχή σε καθεστώς ενεργειακής ανασφάλειας.

 

ΜΗΝΥΜΑ
Ο Εθνικός Διαχειριστής αποσαφηνίζει προς κάθε κατεύθυνση, αλλά με βασικούς αποδέκτες τις πέντε μοναχές των Καλαβρύτων, πως «ασκεί και θα συνεχίσει ν’ ασκεί κάθε νομικό δικαίωμα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να ξεμπλοκάρει την εργολαβία, θυμίζοντας πως διαθέτει όλα τα κρατικά έγγραφα για σύννομη υλοποίησή της, μεταξύ αυτών και περιβαλλοντική αδειοδότηση που μάλιστα αμετακλήτως κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Ο ΑΔΜΗΕ συνδυάζει όμως την αρνητική δικαστική εξέλιξη και με το ευάλωτο ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου και το πρόσφατο συμβάν στο Κέντρο Κουμουνδούρου, ως μία υπενθύμιση των σοβαρών κινδύνων που διατρέχει το σύστημα ηλεκτροδότησης της Νότιας Ελλάδας.
Το μήνυμα του φορέα είναι κάτι παραπάνω από σαφές: «Η σύνδεση της Πελοποννήσου με το υπόλοιπο σύστημα πραγματοποιείται σήμερα μόνο με μια γραμμή (150 kV). Αν είχε ολοκληρωθεί το έργο, που σταματούν οι μοναχές, η Πελοπόννησος θα είχε διαθέσιμο ένα επιπλέον κύκλωμα (400 kV) με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το συμβάν της 7ης Φεβρουαρίου δεν θα είχε καμία απολύτως επίπτωση στους καταναλωτές της, εάν δηλαδή ο «Δυτικός Διάδρομος» είχε παραδοθεί.
ΑΝΑΓΚΑΙΟ
Η υποδομή, θεωρείται από τον ΑΔΜΗΕ αναγκαία και στις περιόδους αιχμής, όπου η τοπική ζήτηση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και πρέπει να υπάρχει τοπική παραγωγή, καθότι η κατάρρευση των τάσεων οδηγεί σε διακοπή τροφοδοσίας της Πελοποννήσου. Από την άλλη, όταν υπάρχει υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, αυτή δεν μπορεί να μεταφερθεί προς τα κέντρα κατανάλωσης της υπόλοιπης χώρας και αναγκαστικά υπάρχει περιορισμός της διαθέσιμης παραγωγής.
Μόνο επέκταση προς την Πελοπόννησο
«Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μόνο με την επέκταση του συστήματος προς την Πελοπόννησο και η ανάγκη της επέκτασης είναι ακόμη πιο επιτακτική εν όψει της διασύνδεσης της Κρήτης με το νότιο άκρο της Πελοποννήσου το επόμενο διάστημα, αφού η τροφοδοσία του νησιού θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κυκλώματα της Πελοποννήσου» επιμένουν οι ιθύνοντες του ΑΔΜΗΕ.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr
πηγή:www.pelop.gr