Η διακήρυξη του διαγωνισμού, θα προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων θα γίνει κανονικά, δήλωσε στην «Π» ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ Φωκίων Ζαΐμης.

«Ίσως να υπάρξει μια μικρή χρονική καθυστέρηση, για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές της διακήρυξης στην απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όμως ο διαγωνισμός θα γίνει σύντομα, γιατί το έργο είναι σημαντικό για την τοπική οικονομία των Καλαβρύτων» τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Να σημειωθεί πως, την περασμένη Δευτέρα, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έκανε δεκτή ένσταση της πολυεθνικής κατασκευαστικής «Doppelmayr» κατά του διαγωνισμού των 18,3 εκατ. ευρώ, για την ανακατασκευή των δύο μεγάλων αναβατήρων, «Αχιλλέα» και «Στύγα» και την εγκατάσταση ενός τρίτου, νέου αναβατήρα, ο οποίος θα ονομάζεται «Άρτεμις ΙΙ».

Η εταιρεία που δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό, θεωρεί ότι, αν και έχει τις τυπικές προδιαγραφές για να κατασκευάσει το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο της διακήρυξης μπήκε κριτήριο τεχνικής επάρκειας, το οποίο αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Το επίμαχο κριτήριο αναφέρεται στην υποχρέωση εκ μέρους του αναδόχου, να διαθέτει για τουλάχιστον δέκα χρόνια, εξουσιοδοτημένο συνεργείο και προσωπικό στην Ελλάδα, ώστε να είναι δυνατή η άμεση, επί τόπου, υποστήριξη σε ενδεχόμενα προβλήματα ή σφάλματα τα οποία θα προκύψουν και δεν θα μπορούν να λυθούν εξ αποστάσεως. Η δε συνεργασία με το τοπικό συνεργείο, θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και την λήξη της περιόδου εγγύησης των αναβατήρων.

Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών αναφέρει ότι η αναθέτουσα αρχή όφειλε να είχε προβλέψει στη διακήρυξη την υποχρέωση τεχνικής υποστήριξης του χιονοδρομικού και μετά τη λήξη της υπό εγγύηση λειτουργίας και μάλιστα θα έπρεπε να αποτελεί η διάρκεια της τεχνικής υποστήριξης και κριτήριο βαθμολόγησης, το οποίο να αξιολογείται σε συνδυασμό με το κόστος της τεχνικής υποστήριξης των προσφερόμενων αναβατήρων».

Πρακτικά, αν γινόταν δεκτός ο επίμαχος όρος της συγκεκριμένης διακήρυξης, το Χιονοδρομικό δεν θα είχε την απαραίτητη τεχνική κάλυψη, τόσο για την περίοδο της διετίας μετά την παράδοση και λειτουργία του νέου εξοπλισμού αλλά και μεταγενέστερα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ Φωκίων Ζαΐμης τόνισε στην «Π» ότι η διακήρυξη του διαγωνισμού, θα προσαρμοστεί στις παραπάνω παρατηρήσεις, που είναι ελάσσονος σημασίας. «Θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση. Το σημαντικό είναι πως θα προχωρήσει ο διαγωνισμός και θα αναλάβει σύντομα εργολάβος την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων».

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα όμως, πήρε και πολιτικές διαστάσεις. Οι Αχαιοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, σε κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν πως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μια ακόμα φορά βρίσκεται εκτεθειμένη και ελεγχόμενη για «φωτογραφικές» διατάξεις και το έργο του Χιονοδρομικού Κέντρου μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Η απόφαση της ΑΕΠΠ αποδέχεται την προσφυγή τεχνικής εταιρείας και επικυρώνει τις αντιδράσεις σύσσωμης της περιφερειακής αντιπολίτευσης, για τις μεθοδεύσεις στη διακήρυξη του έργου, αναφέρουν οι δύο βουλευτές και προσθέτουν ακόμα: «Σκόπιμο θα ήταν λοιπόν, υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων που δημιουργούν οι 146 σελίδες της ακυρωτικής απόφασης – καταπέλτη της ΑΕΠΠ και αφήνουν απολύτως εκτεθειμένη την περιφερειακή αρχή, να απαντηθούν από πλευράς της ΠΔΕ όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί επί του θέματος. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και ηθικό».

Πηγή: pelop.gr