Η κοινή πρωτοβουλία, του τ. δημάρχου Αροανίας, Γιάννη Φιλιππόπουλου και του πολλάκις υποψηφίου, Γιώργου Τσενέ, προχωρά κανονικά, απέναντι στον δήμαρχο, Θανάση Παπαδόπουλο.

«Κινούμενη άμμο», η οποία όμως δεν θα μπορέσει να ανακατέψει πολύ, παρά μόνο να θολώσει τα νερά, θυμίζουν τα δημοτικά πράγματα των Καλαβρύτων, ενόψει των εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου.

Η κινητικότητα δεν έχει πολλούς πρωταγωνιστές και επικεντρώνεται μόνο σε μία νέα αντίπαλη – προς τον δήμαρχο – ομάδα αυτοδιοικητικών, που επιχειρούν να βρεθούν απέναντί του, όχι και με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς.

Η κοινή πολιτικοδημοτική πρωτοβουλία, του τέως δημάρχου Αροανίας, Γιάννη Φιλιππόπουλου και του επί χρόνια ενασχολούμενου με τα κοινά, Γιώργου Τσενέ, προχωρά κανονικά, για να αποτελέσει το μόνο «αντίπαλο δέος» του Θανάση Παπαδόπουλου, στον δρόμο που έχει χαράξει για την επανεκλογή του στην Δημαρχία των Καλαβρύτων.

Οι πληροφορίες της «Πελοποννήσου» θέλουν τη νέα αυτή δημοτική κίνηση, μέσα στην εβδομάδα να δημοσιοποιεί την Διακήρυξη Αρχών της, σηματοδοτώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ενεργό συμμετοχή της στις τοπικές κάλπες του 2023.

Όμως, η νέα αυτοδιοικητική Κίνηση δεν θα μείνει μόνο σε αυτό το πρώτο βήμα, αφού οι ίδιες πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ήδη ετοιμάζεται η συγκρότηση Επιτροπής – που ήδη συλλέγει υπογραφές υποστηρικτών – όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τις 20 Μαρτίου θα προχωρήσει και στην πρώτη της Συνέλευση, κατά την διάρκεια της οποίας θα αναδειχθεί ο επικεφαλής της και συνάμα υποψήφιος δήμαρχος Καλαβρύτων.
Τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην νέα δημοτική παράταξη θα είναι νέα στο αυτοδιοικητικό σκηνικό, κάποιοι που προϋπάρχουν, ίσως δε και λιγοστοί αιρετοί.

Στην επιχειρούμενη – αυτή την περίοδο – ισχυροποίηση του νέου ρεύματος, άνθρωποι που κινούνται εντός αυτής έλεγαν στην «Π» ότι «πράγματι κάτι τέτοιο αρχίζει, σιγά σιγά, να επιτυγχάνεται»!

Μεγάλο και δύσκολο, όπως προκύπτει, ζητούμενο είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας, θα τεθεί επικεφαλής και θα συγκροτήσει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Όλα οδηγούν στο πρόσωπο του σημερινού προέδρου της Κοινότητας Κλειτορίας – επιχειρηματία, Γιώργου Παπακανέλου, τον οποίο φαίνεται να προκρίνουν για υποψήφιο δήμαρχο οι πρωτεργάτες της Δημοτικής Κίνησης κκ Φιλιππόπουλος και Τσενές, χωρίς ωστόσο να έχει επέλθει κάποια τελική συμφωνία. Ο ίδιος ο κ.Παπακανέλος εμφανίζεται μεν θετικός, η πολιτική του διαθεσιμότητα ωστόσο, από τη μία και η οικονομική του δυνατότητα από την άλλη, δεν αρκούν για τη λήψη των οριστικών του αποφάσεων.

Ο Γιώργος Παπακανέλος, δημόσια, άλλοτε είναι θετικά διαχυτικός και μερικές φορές ιδιαίτερα επιφυλακτικός έως και αρνητικός. Έχει, παράλληλα, μια αυτοδιοικητική πορεία με μεταπηδήσεις σε υποψήφιους δημάρχους του παρελθόντος, που του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό του «απρόβλεπτου», καθότι έχει περάσει από τις παρατάξεις των Μπουγιούκου, Λαζουρά και Παπαδόπουλου τελευταία.

Πίεση στη ΝΔ να στηρίξει το νέο δημοτικό σχήμα

«Γρίφο» αποτελεί η περίπτωση του επανακαμφθέντος στα τοπικά δημοτικά πράγματα – παλιότερα δημάρχου Αροανίας, Γιάννη Φιλιππόπουλου, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο και ανήκει, πιέζοντας σοβαρά στο να στηρίξει αυτή την νέα παράταξη, είτε με τον Γιώργο Παπακανέλο μπροστά, είτε ακόμα και με τον ίδιο, αφού στο τέλος κι αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ως προς το σενάριο, ωστόσο, του κ. Παπακανέλου υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού δεν ανήκει στον κομματικό χώρο της ΝΔ, αντιθέτως είναι ανέκαθεν στο ΠΑΣΟΚ, που δεν σκοπεύει να «ξεχάσει».

Πρόβλημα υπάρχει και με το δίλημμα, το οποίο τίθεται στο κόμμα της ΝΔ, για να πάρει τη θέση που του ζητείται, από την στιγμή που στην παράταξη του «πράσινου» δημάρχου, Θανάση Παπαδόπουλου βρίσκονται «γαλάζια» στελέχη όπως, ο αντιδήμαρχος, Σωτήρης Δουκλιάς, ο πρ. αντιδήμαρχος Νίκος Σφαραγκούλιας και άλλοι, ενώ και η Τοπική Καλαβρύτων της ΝΔ – υπό τον πρόεδρό της Νίκο Τσάμη – διάκειται ευμενώς προς τον δήμαρχο Θ. Παπαδόπουλο!

Αμφιβολία για το καινούργιο, σιγουριά για την επανεκλογή

Χωρίς κανένα πρόβλημα, στο πολιτικό του διάβα, πορεύεται προς τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος.
Όσο δεν βλέπει να διαμορφώνει μια νέα κατάσταση στο δημοτικό σκηνικό, δεν εκτιμά ότι στο τέλος να γίνεται και κάτι το φοβερό… νέο. «Και να κατέβουν αυτοί που λένε, απλά θα το κάνουν για να υπάρχουν», είναι το σχόλιο συνεργατών του κ. Παπαδόπουλου, υποτιμώντας εμφανώς το λεγόμενο «αντίπαλο δέος», ενώ ακόμα και τώρα που αυτό λέγεται ότι θα πάρει «σάρκα και οστά», δεν είναι και τόσο βέβαιοι ότι Φιλιππόπουλος – Τσενές – Παπακανέλος στο τέλος θα τα βρουν!

Κατά τις πληροφορίες της «Π», ο νυν δήμαρχος δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος – που αποτελεί το απόλυτο φαβορί της κάλπης – στις εκλογές θα έχει μαζί του σημαντικά νέα πρόσωπα, τα πιο πολλά αυτοδιοικητικά από την σημερινή αντιπολίτευση του πρώην δημάρχου Γιώργου Λαζουρά, αφού ως κάτι, που γνωστόν δεν θα είναι πάλι υποψήφιος.

Μεταξύ των ονομάτων είναι οι κκ Ζυγούρας, Παπουτσή, Τζόβολος και Τ. Βαρβιτσιώτης.

Σίγουρη δεν θα πρέπει να θεωρείται η εκ νέου συμμετοχή του αντιδημάρχου Αροανίας, κ. Λουκόπουλου, για την αντικατάσταση του οποίου, όμως, ο δήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος έχει στο μπλοκάκι του τουλάχιστον δέκα αντικαταστάτες.

Από τον κομματικό πυρήνα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν στο πλευρό του Θ. Παπαδόπουλου, οι «αξιωματούχοι» της δημοτικής αρχής, Κωνσταντίνος Κούκιος και Λεωνίδας Βασιλόπουλος (τ.δημαρχος).

Η πολιτική εκτίμηση της πλευράς Παπαδοπούλου είναι ότι οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα κερδιθούν από την πρώτη Κυριακή, με δεδομένο ότι το 2019 έφτασε στο 50%, απέναντι μάλιστα στον ισχυρό Γ. Λαζουρά και τώρα απαιτείται ποσοστό λίγο πάνω από το 40%, οπότε ο δήμαρχος έχει «αέρα» επανεκλογής!

ΤΑ «ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ» ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Σε ότι αφορά τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Σπύρο Θεοχάρη, έχει μεν πει ότι πολύ πιθανά δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος και αυτό φαίνεται να τον έχει οδηγήσει στο να αποδεσμεύσει τα στελέχη του, ωστόσο δεν αποκλείεται κι αυτός να στηρίξει, στο τέλος, τον δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο!

Πολύ πιο πιθανή είναι η υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Σταμάτη Ανδριόπουλου, από το ΚΚΕ, κάτι που αν εν τέλει παρεμποδίσει ο εκλογικός νόμος και ο υψηλός αριθμός υποψηφίων συμβούλων, ίσως τον οδηγήσει επίσης σε στήριξη του Θανάση Παπαδόπουλου!

Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος

Πηγή: pelop.gr