Το έλλειμμα παιδείας είναι η χαρακτηριστική φράση με την οποία αποτυπώνεται και εξηγείται ο τραγικός απολογισμός που κάθε χρόνο βιώνει η χώρα μας σε θύματα από τροχαία ατυχήματα. Είναι επιστημονικά διαπιστωμένο, αλλά αποτελεί και αυτονόητο, ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το θλιβερό αυτό προνόμιο είναι η συνειδητή ενσωμάτωση της ορθής κυκλοφοριακής αγωγής από την παιδική ηλικία. Αρμόδια όργανα και φορείς, πολύ πριν φτάσουμε στην ημιτελή αποτελεσματικότητα της καταστολής σε ενήλικες πλέον, είναι αυτοί που έχουν στα χέρια τους, για πολλά χρόνια, τα παιδιά.
Το δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων συνέλαβε και υλοποίησε προς αυτή την κατεύθυνση μια σημαντική δράση με πρωταγωνιστές τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό.
Με την τεχνική βοήθεια του δήμου και την ουσιαστική παρουσία, σε διπλό επίπεδο του αστυνομικού τμήματος Καλαβρύτων, μετέτρεψε σε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής δρόμους της πόλης πέριξ του σχολείου και οδήγησε όλα τα παιδιά σε βιωματική – ασφαλή οδήγηση ποδηλάτων.
Για να συμβεί αυτό όλοι ανεξαιρέτως οι υπηρετούντες δάσκαλοι έλαβαν ενεργά μέρος, άλλος ως πλοηγός , άλλος ως φανάρι, άλλος ως δεικτική πινακίδα κυκλοφορίας και άλλος ως ουραγός του κάθε γκρουπ για λόγους ασφαλείας. Ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που θα λάμβαναν μέρος επέβαλε συντονισμό ώστε να γίνει σωστή διαχείριση και ενημέρωση. Για το λόγο αυτό παράλληλα με την ποδηλατική δράση ,εντός του σχολείου πραγματοποιούνταν προβολή σχετικών ταινιών στην αίθουσα εκδηλώσεων, διαδικτυακά παιχνίδια στην αίθουσα υπολογιστών και ζωγραφικής με ανάλογα μηνύματα στην αίθουσα του ολοήμερου.
Πριν την έναρξη της μικρής, αλλά πολύ ουσιαστικής βόλτας, ο Υπαστυνόμος Α’ κ. Νικόλαος Πατερέλης μίλησε σε όλα τα παιδιά για θέματα οδικής ασφάλειας, ενώ οι συνάδελφοί του είχαν για αρκετές ώρες επιφορτιστεί με την περιφρούρηση και αποκλεισμό από οχήματα των δρόμων που θα κινούνταν τα παιδιά.
Το σενάριο προέβλεπε τεχνικές δυσκολίες μέσω της  ανθρώπινης παρέμβασης όπου ‘’κομπάρσοι’’ δάσκαλοι αλλά και μαθητές, θα υποδύονταν το  φανάρι, το stop, την πινακίδα κατεύθυνσης, αλλά και τους περαστικούς σε διαβάσεις πεζών.
Οι απαιτήσεις σε αριθμό από ποδήλατα και κράνη ήταν πολύ μεγάλες και για να καλυφθούν όλα τα παιδιά βοήθησε η παροχή ,σε αυτά τα είδη, από τον φορέα διαχείρισης Βουραικού και το ξενοδοχείο ALPINE AREA του κ. Κ. Σπανού.
Μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία προετοιμασίας, που διήρκεσε αρκετές μέρες, η διεύθυνση του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν επίσης κάτι σημαντικό. Αυτό ήταν η καλλιέργεια της  αλληλεγγύης και της δοτικότητας στα παιδιά τα οποία πείστηκαν και συμφώνησαν να δανείσουν σε συμμαθητές τους που δεν είχαν ποδήλατα και κράνη.

theodoros9

Παπαδόπουλος Θεόδωρος

Για να δείτε το video πατήστε την παρακάτω πρώτη εικόνα:

www.kalavrytanet.com