Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πρόεδροι των Καλαβρύτων και της Κλειτορίας Θ. Μενούνος και Γ. Παπακανέλλος για τη φετινή εορταστική περίοδο. Βλέπουν ήδη τους πρώτους επισκέπτες στα χωριά και αναμένουν ακόμα περισσότερους τις επόμενες ημέρες. Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κ. Δαφαλιάς.

Οι ημέρες των γιορτών σε χιονισμένο τοπίο. Ποιος δεν θα ήθελε να περάσει τις χειμερινές του διακοπές σε ένα τέτοιο σκηνικό; Αυτή τη σκέψη των επισκεπτών εκμεταλλεύονται φέτος οι Καλαβρυτινοί, όπου σε συνδυασμό με τις χιονισμένες βουνοκορφές αλλά και τους πιο χαλαρούς περιορισμούς για την πανδημία σε σχέση με πέρυσι, προσφέρουν την απόλυτη επιλογή για χειμερινές διακοπές.

Ηδη, οι εκατοντάδες επισκέπτες έχουν ξεκινήσει την άνοδο προς τα Καλάβρυτα και την Κλειτορία για το τριήμερο των Χριστουγέννων, ενώ αρκετοί θα ακολουθήσουν το ίδιο δρομολόγιο και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Μην ξεχνάμε, πως πέρυσι υπήρχε σε ισχύ lockdown, ενώ η πλειοψηφία των ετεροδημοτών δεν μετακινήθηκε προς τον τόπο καταγωγής της, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλοί επισκέπτες στα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά.

Από σήμερα το μεσημέρι, όμως, αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι του για την ορεινή Αχαΐα ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών, δεδομένου ότι χθες και σήμερα ήταν εργάσιμες ημέρες.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Στο πλαίσιο των εορτών, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος στο μήνυμά του τονίζει μεταξύ άλλων: «Κι αυτά τα Χριστούγεννα, δοκιμαζόμαστε. Η πανδημία είναι ακόμα παρούσα και παραμένει ως απειλή. Έχουμε τα εφόδια της που φωτίζουν το βήμα μας, σ’ αυτό τον δύσβατο και αχαρτογράφητο δρόμο. Προσέχουμε, λοιπόν, προστατεύουμε εαυτούς και αλλήλους, δείχνουμε την έμπρακτη αγάπη μας στον πλησίον».

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΓΙΟΡΤΙΝΟ

Η «Π» ζήτησε από τον πρόεδρο των Καλαβρύτων Θανάση Μενούνο να μας μεταφέρει το εορταστικό κλίμα, αλλά και αν φέτος έρχονται οι ετεροδημότες που πέρυσι δεν επισκέφθηκαν τον τόπο καταγωγής τους λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. «Πάμε αρκετά καλά φέτος από κόσμο. Ηδη ο πεζόδρομος έχει αποκτήσει ζωή. Περιμένουμε και τα Χριστούγεννα ακόμα περισσότερους, ενώ μαθαίνουμε πως τα ξενοδοχεία έχουν μεγάλη πληρότητα. Στον ίδιο δρόμο πηγαίνει για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς. Βοηθάει η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, όπου όλα κυλούν ομαλά. Γενικότερα, μέχρι στιγμής έχουμε δει αρκετά σπίτια να “ανοίγουν” ξανά» τονίζει ο κ. Μενούνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Κλειτορία, αλλά με σαφώς μικρότερους αριθμούς από τα Καλάβρυτα, αφού όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Γιώργος Παπακανέλλος: «Οι επισκέπτες μας δεν συγκρίνονται με αυτούς των Καλαβρύτων, ο περισσότερος κόσμος επιλέγει την έδρα του Δήμου για τις διακοπές του, αλλά πηγαίνουμε αρκετά καλά κι εμείς. Βέβαια, ακόμα δεν έχουν έρθει οι ετεροδημότες που έλειψαν πέρυσι, αλλά μην ξεχνάμε πως ακόμα είναι εργάσιμες οι μέρες. Από απόψε περιμένουμε κόσμο για τις χειμερινές διακοπές του. Μέχρι στιγμής, έχουν έρθει μόνο οι συνταξιούχοι ετεροδημότες. Οσοι έρθουν πάντως, θα απολαύσουν το στολισμό της νέας πλατείας, ο οποίος είναι εντυπωσιακός».

ΔΑΦΑΛΙΑΣ: ΠΡΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ

Τα μηνύματα από τον τουριστικό κλάδο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων στα Καλάβρυτα Κωνσταντίνος Δαφαλιάς εξηγεί στην «Π»: «Σε γενικές γραμμές το κλίμα είναι αρκετά καλό. Ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα οι πληρότητες των ξενοδοχείων θυμίζουν τις προ κορονοϊού εποχές. Αυτό ισχύει συνολικά για το επόμενο 15νθήμερο. Ωστόσο, στις ενδιάμεσες ημερομηνίες των τριημέρων για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα υπάρχει μια μικρή πτώση στις κρατήσεις. Εκτιμούμε όμως, πως θα έχουμε και επισκέπτες της τελευταίας στιγμής. Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου βοηθάει στην προσέλκυση επισκεπτών».

Ωστόσο ο κ. Δαφαλιάς υπενθυμίζει πως «ο χειμώνας είναι 120-150 μέρες. Με τις 15 ημέρες των γιορτών δεν αλλάζει η συνολική εικόνα. Είναι μια γερή “ανάσα” όμως μετά από δύο χρόνια». Κλείνοντας, ο Πρόεδρος των ξενοδόχων τονίζει τη σημασία των δηλώσεων που γίνονται από τους επιστήμονες για ενδεχόμενα μέτρα κατά της πανδημίας: «Μπορεί να μην έχουν ακουστεί ξεκάθαρες σκέψεις για lockdown, αλλά υπάρχει μια μικρή μερίδα επισκεπτών που έχει ανησυχήσει. Τηλεφωνεί και ρωτά ο κόσμος αν υπάρχει κάποιο περιοριστικό μέτρο που του έχει διαφύγει. Είναι ξεκάθαρο πάντως πως δεν υπάρχει lockdown. Η συζήτηση που γίνεται όμως, δημιουργεί ένα κλίμα ανησυχίας στους πολίτες, το οποίο δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας για να κλείσουν τις χειμερινές διακοπές τους μεσοπρόθεσμα».

Πηγή:pelop.gr