Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς πραγματοποιούν αλλαγή φρουράς στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων, στις 12 το μεσημέρι στο Πέτρινο Κτίριο, θα εγκαινιαστεί η Έκθεση «Η Ευζωνική Στολή-Η ιστορική Διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά» που διοργανώνεται απ’ τον Δήμο Καλαβρύτων με τη συνδρομή της Προεδρίας της Δημοκρατίας. 

Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πέτρινο Κτίριο, στην κεντρική πλατεία Πετμεζαίων, έως και τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό απ’ τις 10 το πρωί έως τις 2 το απόγευμα και απ’ τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ. 

Για τις ανάγκες της Έκθεσης, απ’ το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα διατεθούν δυο Αξιωματικοί και τέσσερις Εύζωνες οι οποίοι και θα συνδράμουν στο έργο της παρουσίασης -στους επισκέπτες της Έκθεσης- της ιστορίας και της αποστολής της Προεδρικής Φρουράς. 

Η Έκθεση της Ευζωνικής Στολής περιλαμβάνει συνολικά σαράντα έγχρωμες υδατογραφίες του ενδυματολόγου, οπλογνώστη και ζωγράφου Γιάννη Μυλωνά μέσα απ’ τις οποίες αναπαρίσταται η ιστορική διαδρομή της Ευζωνικής Στολής αλλά και της Προεδρικής Φρουράς. 

«Η φιλοξενία της Έκθεσης στα Καλάβρυτα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις μας οι οποίες κορυφώνονται με την επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων, της πρώτης ελληνικής πόλης που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό και της Ύψωσης του Λαβάρου και της ορκωμοσίας των Αγωνιστών στην Αγία Λαύρα», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. 

«ΣΗΜΑΙΕΣ, ΛΑΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΠΑΪΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ‘21»

Στο μεταξύ, την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ., στο Πολυδύναμο-Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα φιλοξενηθεί η ημερίδα «Σημαίες, Λάβαρα και Μπαϊράκια της Επανάστασης του 1821». 

Στην ημερίδα θα μιλήσουν: 

  • Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιος Σπανός. 
  • Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. 
  • Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος. 
  • Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης. 
  • Ο Ιστορικός -Επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Φίλιππος Μαζαράκης. 
  • Ο Γενικός Γραμματέας του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενεών της Ελλάδας Αντώνιος Πετμεζάς.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για τα 202 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα ξεκινήσουν την μεθεπόμενη Πέμπτη 9 Μαρτίου απ’ την Κλειτορία και θα ολοκληρωθούν στις 23 Απριλίου στην Κέρτεζη.   

http://www.kalavrita.gr/anarthseis/deltiatypou/item/2552-17-martiou-ta-egkainia-tis-ekthesis-evzonikis-stolis-sta-kalavrita–