Τα Καλάβρυτα και οι Καλαβρυτινοί πρωτοπόροι, στους Εθνικούς αγώνες.

Δίνουμε, σήμερα,το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων, για τα 197 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην Αγία Λαύρα, την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων – της πρώτης πόλης στην Ελλάδα, που απελευθερώθηκε – και τα προεπαναστατικά επεισόδια, στο Λιβάρτζι, στη Φροξυλιά Τουρλάδας και στη Χελωνοσπηλιά Λυκούριας.

Με την ευκαιρία, της ανακοίνωσης του προγράμματος των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γεώργιος Λαζουράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα Καλάβρυτα, τα χωριά μας και οι Καλαβρυτινοί, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε, πάντα, πρωτοπόροι, στους εθνικούς αγώνες. Στα Καλάβρυτα και στην Αγία Λαύρα, πρωτάναψε η φλόγα της ελευθερίας, που, σαν αστραπή, επεκτάθηκε σε όλο το Μοριά, στη Ρούμελη, στα νησιά, στην υπόλοιπη Ελλάδα και φούντωσε στις καρδιές όλων των Ελλήνων, αποκτώντας, με αγώνες και θυσίες, την ελευθερία μας, αναγεννώντας το έθνος μας και δημιουργώντας το νέο ελληνικό κράτος.

Ο ιστορικός Δήμος Καλαβρύτων, τιμά και γιορτάζει, εκείνα τα πρώτα, καθοριστικά και συγκλονιστικά, επαναστατικά γεγονότα, που έγιναν στην Αγία Λαύρα, στα Καλάβρυτα και στα χωριά μας και αποτίει φόρο τιμής στους προγόνους μας, αγωνιστές της Ελευθερίας. Με τις εξαιρετικές, γλαφυρές και διδακτικές αναπαραστάσεις των γεγονότων αυτών (στα Καλάβρυτα, στην Αγία Λαύρα, στη Χελωνοσπηλιά και στο Λιβάρτζι), από νέα παιδιά του Δήμου μας και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις μας, πρωτοπορούμε, διδάσκοντας, ότι, η Ελευθερία, η εθνική ανεξαρτησία και η δημοκρατία, θέλουν, εθνική και λαϊκή ενότητα και αγώνες, για να κατακτηθούν και να διατηρηθούν.

Σας προσκαλούμε, όλους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας, να συμμετάσχετε και να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις μας, αυτές».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΔΗΜΟΣ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11  ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 – ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ

Εκδήλωση για τα Προεπαναστατικά Γεγονότα του Λειβαρτζίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 – ΤΟΥΡΛΑΔΑ – ΛΥΚΟΥΡΙΑ

Επέτειος Προεπαναστατικών Επεισοδίων Φροξυλιάς – Χελωνοσπηλιάς

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 – ΑΘΗΝΑ

Εκδήλωση για τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής Επετείου

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  21  ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων

ΚΥΡΙΑΚΗ  25  ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Επέτειος  Εθνικής Παλιγγενεσίας, στην Αγία Λαύρα

ΔΗΜΟΣ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε

να τιμήσετε με την παρουσία σας,

τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν,

στο ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018,

για τα προεπαναστατικά γεγονότα του Λειβαρτζίου,

στη ΦΡΟΞΥΛΙΑ – ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ, την  Κυριακή 11  Μαρτίου 2018,

για τα προεπαναστατικά επεισόδια της 16-03-1821,

στην ΑΘΗΝΑ, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018,

για τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής Επετείου

στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, την  Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018,

για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης,

και στην  ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ, την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018,

για την επέτειο της Εθνικής μας  Παλιγγενεσίας.

 

Με τιμή

 

Ο Δήμαρχος

Καλαβρύτων

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΥΡΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 – ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ

12:30Αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821, από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
13:30Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών  από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

 

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018– ΦΡΟΞΥΛΙΑ – ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ

09:30– Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκούριας.
09:45– Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τουρλάδας.
10:30– Τρισάγιο στο Μνημείο Φροξυλιάς.

– Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων ηρώων.

– Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.

– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

– Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών, από παραδοσιακό δημοτικό συγκρότημα.

11:00Μετάβαση στο Μνημείο της Ελευθερίας στη Χελωνοσπηλιά.
11:10Τρισάγιο στο Μνημείο της Χελωνοσπηλιάς.
11:15Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων ηρώων – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
11:30Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών, κ. Σωκράτη Μούσιο.
11:35Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της Τ.Κ. Λυκούριας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας.
11:45Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας», του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κλειτορίας και από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.
12:15Αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών «Πηγές Λάδωνα».

Οι εκδηλώσεις της Χελωνοσπηλιάς θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Συλλόγου Λυκουριωτών «Ο Προφήτης Ηλίας» και της Ομοσπονδίας «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» και οι εκδηλώσεις Φροξυλιάς θα πραγματοποιηθούν, με τη συνεργασία των Συλλόγων: του Προοδευτικού Συλλόγου των Απανταχού Τουρλαδέων «Ο Άγιος Ανδρέας», του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος, του Εξωραϊστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Βρώσθαινας, της Ένωσης Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι» και της Ομοσπονδίας Συλλόγων «ο Αρχαίος Κλείτωρ».

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 – ΑΘΗΝΑ (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής – Αίθουσα Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)

11:00Εκδήλωση για τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, σε συνεργασία, με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Αθηναίων και Καλαβρύτων.

 

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

09:00Πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, εμβατήρια στους δρόμους της πόλης  από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.
10:15– Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ.

– Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.

10:45– Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων.

– Κατάθεση στεφάνων.

– Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων.

– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

11:15Παρέλαση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. Καλαβρύτων και φιλοξενούμενων σχολείων προ των επισήμων.
11:30Αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων “Πάνος Μίχος”.

 

Παρασκευή, 23  Μαρτίου 2018 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

10:00Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, θα παραδώσει το Λάβαρο της Επανάστασης και στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθεί στην Πάτρα προς στέψη του ανδριάντα του ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Πατρέων.

Σάββατο, 24  Μαρτίου 2018 – ΑΘΗΝΑ

11:00Συμμετοχή Καλαβρυτινών μαθητών στη μεγάλη μαθητική παρέλαση, που θα γίνει στην Αθήνα, προ του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 – ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

07:00Θεία λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής  Αγίας Λαύρας.
10:15Τέλος παράταξης στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών 1821 στην Αγία Λαύρα.
10:25– Άφιξη επισήμων.

– Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων.

– Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων.

– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

11:15Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας.
11:30Ομιλία.
11:50Αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821 από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
12:40Στρατιωτική Παρέλαση.
12:50Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών  από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.
14:30Απονομές στους νικητές του 41ου Ποδηλατικού Γύρου «Θυσίας» στη διαδρομή Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα, στη Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων.

Για το φετινό εορτασμό των επετείων, προβλέπονται:

Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών από τις 8:00 το πρωί της 20ης μέχρι της δύσεως του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2018.

Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 20ης έως και της 25ης Μαρτίου 2018 των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.

– Τελετάρχες ορίζονται ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτριος Χουλιάρας και η Βοηθός Δημάρχου, κ. Ανδριάνα Αναστασοπούλου-Πεντζιά.

Δήμος Καλαβρύτων

Eυσεβίου Kηπουργού 6, Τ.Κ. 250 01 – Καλάβρυτα

Τηλ.: 2692360400, 2692360403 & 2692360429 • Fax: 2692023330

E-mail: [email protected]1363.syzefxis.gov.gr • www.kalavrita.gr

Σε λίγες ημέρες, ο Ελληνικός λαός θα γιορτάσει την 197η Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.

Μεταφερόμαστε νοερά στη μεγάλη ώρα του ξεσηκωμού του Έθνους μας, την ώρα που οι προγονοί μας βροντοφώναξαν ηρωικά:

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ»

Στο προσκλητήριο σάλπισμα της Ελληνικής Επανάστασης έτρεξαν και έδωσαν το παρόν όλες οι δυνάμεις του Έθνους, κλέφτες, αρματολοί, θαλασσινοί, ιερωμένοι, Φαναριώτες και προεστοί, και τέλος ο λαός των πόλεων και των χωριών, ταπεινοί ραγιάδες που υφίσταντο τα δεινά της σκλαβιάς.

Χρειάστηκε να επιτελέσουν άθλους ανδρείας, αλλά και να υποφέρουν πολλά, να πλησιάσουν στο χείλος του τέλειου εξολοθρεμού, για να φτάσουν αποδεκατισμένοι στο τέρμα, την απελευθέρωση μιας γωνιάς γης και τη δημιουργία ενός κράτους Ελληνικού. Η ιστορία ακολούθησε τα βήματά τους και περιέγραψε τους αγώνες και τις θυσίες τους. Εμείς, οι απόγονοί τους, αποτίουμε φόρο τιμής σ΄ όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και κέρδισαν την Εθνική μας Ανεξαρτησία.

«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμαστε ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι βαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μια βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ