Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κέρτεζη Καλαβρύτων οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον αγωνιστή Αναγνώστη Στριφτόμπολα που έπεσε μαχόμενος το 1821 στην μάχη του Λεβιδίου.
Μετά την Θεία λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό γεννήσεως της Θεοτόκου, από τον Αρχιερατικό Καλαβρύτων πρ. Χρήστο Μπίρμπα, τον Εφημέριο Κερτέζης π. Ανδρέα Ρηγόπουλο και τον Ιερέα Ανρέα Μάρκο ακολούθησε το Μνημόσυνο του αγωνιστή.
Ακολούθησε πομπή, υπό την φιλαρμονική του δήμου Καλαβρύτων προς το μνημείο του αγωνιστή που βρίσκεται στην πλατεία Στριφτόμπολα. Εκεί έγινε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.
Ομιλία εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Κλειτορίας κ. Σωτήρης Δουκλιάς.
Στις εκδηλώσεις μνήμης του αγωνιστή Αναγνώστη Στριφτόμπολα του Δήμου Καλαβρύτων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών (Στριφτόμπολας).
Παραβρέθηκαν:
ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης
ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος
ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας
οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Τσιγκρής, Γιώτα Παυλοπούλου και Νίκος Σπηλιόπουλος
ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Μάρκου
η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κα Άννα Μαστοράκου
ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ιωάννης Σαμαρτζόπουλος.
οι Δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Μαγκαφάς και Ανδρέας Ζυγούρας
ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κέρτεζης κ. Παναγιώτης Κούρτης
Εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και αντιπροσωπία από τον Σύλλογο Κλειτορίας
Εκπρόσωποι Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Καλαβρύτων.
Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στο Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο και στον Αντιδήμαρχο Κλειτορίας κ. Σωτήρη Δουκλιά.
Ο Δημήτρης Αναγνώστης – Στριφτόμπολας.
«Τιμάμε για μία ακόμη χρονιά τη μνήμη του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Δημήτρη Αναγνώστη – Στριφτόμπολα, στην Κέρτεζη Καλαβρύτων, όπου και γεννήθηκε το 1778.
Το 1800 διορίσθηκε διδάσκαλος στην Τρίπολη, αλλά αντί να μαθαίνει τα παιδιά γράμματα τα μάθαινε την τέχνη του πολέμου, και ειδικά πως να χειρίζονται το μαχαίρι.
Ήταν άσπονδος εχθρός των Τούρκων και φιλονικούσε συνέχεια μαζί τους, ώσπου μία μέρα σκότωσε κάποιον. Κυνηγημένος, κατέφυγε στην Ζάκυνθο, όπου κατατάχτηκε στον Αγγλικό στρατό.
Το 1818 επέστρεψε στην Τρίπολη ως σωματοφύλακας του Ασημάκη Ζαΐμη. Εκεί αρρώστησε βαριά και φοβούμενος τους Τούρκους κατέφυγε στο σπίτι του Ιωάννη Στεφανόπουλου, ωρολογοποιού στο επάγγελμα, ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Τούρκους, έως ότου ανάρρωσε.
Το 1821 συγκρότησε επαναστατικό σώμα από 15 άντρες, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία και την κατάληψη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821. Στη συνέχεια πολέμησε με τα παλληκάρια του στη Μάχη του Λεβιδίου όπου και σκοτώθηκε στις 14 Απριλίου του ίδιου έτους.
Ανώνυμος συγγραφέας του 1850 που αφηγείται λεπτομέρειες της δράσης της οικογένειας Στριφτόμπολα, αναφέρει την παρουσία της ομάδας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα στη δοξολογία και ορκωμοσία των αγωνιστών στην Αγία Λαύρα την 17η Μαρτίου 1821 (εορτή του Αγ. Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων). Αναφέρει μάλιστα ότι μέλος της εν λόγω ομάδας ήταν ο σημαιοφόρος της σημαίας με τον Φοίνικα.
Η παρουσία του Αναγνώστη Στριφτόμπολα στις πρώτες πολεμικές ενέργειες στα Καλάβρυτα και μετέπειτα στο Λεβίδι πιστοποιείται από έγγραφο που υπογράφουν το 1827 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και άλλοι ήρωες της Επανάστασης.
Από τα ιστορικά και μαρτυρικά μας Καλάβρυτα στέλνουμε το μήνυμα ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί την αλάθητη πυξίδα των εθνών προς τη δόξα και ότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ζήσουν τις ίδιες τραγωδίες.
Εμείς, εδώ στα Καλάβρυτα, το γνωρίζουμε καλά και με στεντόρεια τη φωνή το μεταφέρουμε, με κάθε ευκαιρία, στη νέα γενιά…»