«… Παραδοσιακή φασολάδα με φασόλια Καλαβρύτων από τον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, φρέσκο σέλινο & χοντροκομμένο καρότο…».

Πωπωπω ομορφιές!!!
Αυτό ήταν χτες ένα από τα πιάτα του μενού στο αγαπημένο μας Freddopolitan. Ε, σαν να χειμώνιασε επιτέλους και στον Πειραιά μας, οπότε ο καιρός απαιτεί παραδοσιακές πεντανόστιμες σούπες, με άριστα υλικά. Σωστά;
Καλομαγειρεμένη, υπέροχα χυλωμένη, έτσι ακριβώς όπως μας αρέσει, με τα αρωματικά της βότανα και την πλούσια γεύση του ολοζώντανου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που πρέπει να έχει το εθνικό μας πιάτο, η φασολάδα αυτή είχε την τέλεια συνταγή επιτυχίας: από τη μια, το πάντα εξαιρετικό μαγείρεμα του Freddopolitan που ισορροπεί ανάμεσα στην αυθεντικότητα των παραδοσιακών συνταγών και τη δημιουργική φαντασία του George Gounaris και, από την άλλη, τη βασική πρώτη ύλη του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, τα ονομαστά κερτεζίτικα φασόλια!
Το χωριό Κέρτεζη, λίγο έξω από τα Καλάβρυτα, στους πρόποδες του Ερύμανθου (υψόμ. 850-900μ., το οποίο θα πει: ορεινή περιοχή-νόστιμο φασόλι), ανάμεσα στις πολλές πηγές, τα έλατα, τις βελανιδιές και τις καστανιές, είναι φημισμένο, δεκαετίες τώρα, για την παραγωγή των φασολιών του. Τα νερά του Βουραϊκού αρδεύουν την περιοχή και συντελούν, μαζί με τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου, να παραχθεί μια μοναδικά βραστερή ποικιλία φασολιών.
Αρκετές χρονιές, στις αρχές Σεπτέμβριου, διοργανώνεται από τους Κερτεζίτες η λεγόμενη «Γιορτή Φασολάδας» (ή «Στριφτόμπολας», από το όνομα του κερτεζίτη οπλαρχηγού του Αγώνα της ελληνικής Επανάστασης, Αναγνώστη Στριφτόμπολα), συνοδεία μάλιστα και ρέγγας!
Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ εκεί ή αν δεν προλάβατε φασολάδα χτες στο Freddopolitan, ε τότε ελάτε σήμερα στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ να προμηθευτείτε τα κορυφαία αυτά φασόλια. Εννοείται, θα προμηθευτείτε μαζί και τη διπλοκαπνιστή χρυσαφένια ρέγγα μας, που θα υπογραμμίσει τη νοστιμιά του οσπρίου.
Και ενώ έξω θα πέφτει ασταμάτητα η βροχή, εσείς θα απολαμβάνετε μια καταπληκτική ζεστή φασολάδα στο τραπέζι σας, που θα ζεσταίνει το κορμί και την καρδιά σας…
Μα τι υπέροχη κουζίνα έχει η Ελλάδα μας!