Περίτρανα στη λίστα με τις πιο θρεπτικές τροφές, η κινόα είναι πλέον από τους σπόρους που «τρυπώνουν» στη διατροφή όλων όσων αγαπούν πραγματικά το σώμα τους.

Τι τελικά είναι αυτός o μικρός σπόρος για τον οποίο γίνεται τόσος λόγος τα τελευταία χρόνια; Η «χρυσή τροφή», ο «σπόρος της Γης», όπως συνηθίζουν να τη λένε οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, ξεκινά το ταξίδι της για το τραπέζι μας από έναν «ταπεινό θάμνο» και τη βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μπλε και μαύρο. Την καλλιέργησαν οι Ίνκας περίπου το 3000 π.Χ., ενώ οι προκολομβιανοί πολιτισμοί των Άνδεων εκτίμησαν τη διατροφική της αξία από νωρίς. Θεωρείται από πολλούς δημητριακό, όμως δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά για πολλούς λόγους. Τα Ηνωμένα Έθνη μάλιστα την κατέταξαν στις λεγόμενες υπερτροφές, αναγνωρίζοντας πόσο ωφέλιμη είναι.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις συνταγές στο Olivemagazine.gr

Πηγή: protothema.gr