Εβδομάδα… μετακινήσεων και τουρισμού χαρακτηρίζεται η τρέχουσα από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στα επόμενα 24ωρα οριστικοποιούνται οι κυβερνητικές αποφάσεις για την απελευθέρωση των μετακινήσεων, αλλά και για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Μεθαύριο Τετάρτη, βάσει του έως τώρα σχεδιασμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με τα πρωτόκολλα, που θα θέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, αλλά και οι αερομεταφορές. Θα έχει προηγηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση των προτάσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ( ΣΕΤΕ )  και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έχει ήδη καταθέσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τμήμα των οποίων αποκάλυψε προ ημερών σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από τον ΕΟΔΥ. Τετάρτη πρωί, εξάλλου, έχει κατά πληροφορίες προγραμματιστεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αλλά και της ομάδας κρούσης του Μεγάρου Μαξίμου, ήτοι του ΓΓ, Γρηγόρη Δημητριάδη, του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου. Σε αυτήν αναμένεται να επικυρωθεί το οικονομικό πακέτο, που κατά πληροφορίες θα συνδυάζει τόσο τις φοροελαφρύνσεις, έκτακτου χαρακτήρα, τουλάχιστον έως το τέλος του 2020, αλλά και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με κεντρική στόχευση τη συγκράτηση του κύματος ανεργίας. Μεταξύ άλλων έχουν πέσει στο τραπέζι παρεμβάσεις, όπως η επιδότηση μισθών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.

Πρόωρη μετάβαση στα νησιά πριν από τις 18 Μαΐου εξετάζει ο Μητσοτάκης

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αποφασίσει να απελευθερώσει την κίνηση προς τα μεγάλα νησιά στις 18 Μαΐου, ενώ στα μικρά, όπου δεν υπάρχουν ισχυρές υγειονομικές υποδομές, η μετακίνηση θα επιτραπεί έως τις αρχές Ιουνίου. Η κίνηση θα γίνεται μέσω συμβατικών πλοίων, τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου, όταν και θα ενεργοποιηθούν και τα ταχύπλοα, ενώ η πληρότητα τους αναμένεται στο 50% της συνολικής δυναμικότητας.

Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να επιτραπεί η μετάβαση από νομό σε νομό με την εξαίρεση περιοχών, που παρουσιάζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και οι οποίες πρόκειται να «προστατευθούν» κατά μία έως δύο εβδομάδες. Η τακτική της ταχύτερης επαναφοράς κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε κανονικούς ρυθμούς αιτιολογείται από την πολύ καλή εικόνα, που παρουσιάζει η επιδημιολογική καμπύλη του κορονοϊού στην χώρα μας. Έως την Παρασκευή, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είχαν διενεργήσει σχεδόν 3000 δειγματοληπτικούς ελέγχους και είχαν βρεθεί μόνον δύο θετικά δείγματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εξάλλου, το κυβερνητικό επιτελείο θα παρακολουθεί στενά την πορεία επαναφοράς του μεγαλύτερου μέρους του λιανεμπορίου. Επ’ αυτού και για να κυλήσουν όλα ομαλά κατά την πρώτη, κρίσιμη ημέρα, είχε κατά πληροφορίες μεταβεί την προηγούμενη Παρασκευή στο Μαξίμου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Πηγή: ethnos.gr