Μαρτυρία Βασιλείου Θανόπουλου:

Όταν έκαψαν τα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί.

Έφυγε, η φάλαγγα από τα Καλάβρυτα και ήρθε προς τα Μαζέϊκα.

Το πρωί ξημερώνοντας (προς τις 14 Δεκεμβρίου 1943) έκαψαν και τα Μαζέϊκα.

Ο διοικητής του Τάγματος που ήταν εκεί δεν ήθελε να τα κάψει τα Μαζέϊκα. Γιατί οι αιχμάλωτοι του είπαν ότι το χωριό –γεγονός αναμφισβήτητο- τους είχε φιλοξενήσει, τους είχε περιποιηθεί. Και δεν είχαν λόγους οι αιχμάλωτοι να πούνε ότι τους κακομεταχειριστήκαμε. Και δεν ήθελε να τα κάψει τα Μαζέϊκα. Αλλά επέμενε ο στρατηγός ο Λε Σουίρ από την Βυτίνα, με το οποίο μιλούσε επ’ αρκετή ώρα μέσω ασυρμάτου που ήταν εγκατεστημένος στο σπίτι του Ευσταθίου.
Οπότε του λέει ο στρατηγός:
«Μείνε και θα έρθω ο ίδιος».
Μπήκε σε ένα τεθωρακισμένο, τανκ, τη νύχτα (αυτά μου τα διηγήθηκε ο Πρόεδρος, ο γιατρός ο Καρκούλιας) και ήρθε στα Μαζέϊκα. Κάνανε μια βόλτα στο κέντρο του χωριού και δίνει την εντολή : .
«Κάψτε το κέντρο και αφήστε 150 σπίτια πάνω στη Ράχη».
Γι’ αυτό και υπάρχουν τα σπίτια αυτά. εκεί πάνω, δεν καήκανε. Στη συνέχεια λένε του Προέδρου:
«Στις 2 η ώρα πήγαινε χτύπησε την καμπάνα και φώναξε ότι από τις 2 η ώρα και μετά βάζουμε φωτιά στο χωριό. Τα καίμε τα Μαζέϊκα και όποιος μπορεί έχει το ελεύθερο να βγάλει όσα μπορεί πράγματα έξω».
Βγήκε ο Πρόεδρος χτύπησε την καμπάνα και φώναζε:
«Πατριώτες τα Μαζέϊκα θα τα κάψουν οι Γερμανοί. Βγάλτε όποιος μπορεί πράγματα».
Πήγανε στου Σταθόπουλου το σπίτι, ήταν το πρώτο σπίτι, όπως ερχόμαστε από τον νυν συνοικισμό τώρα που είναι η Εστία, ήταν το πρώτο σπίτι του μπάρμπα Γιάννη του Σταθόπουλου και από κει ρίξανε την φωτοβολίδα η οποία έπεσε πίσω από την καινούργια εκκλησία. Πίσω εκεί. Έγινε η έναρξη της πυρκαγιάς.
Άρχισαν πλέον οι Γερμανοί να ραντίζουν τα σπίτια με μία ειδική σκόνη. Η πρώτη φωτιά βέβαια μπήκε στου Σταθόπουλου το σπίτι, από κει πέρα που έριξε την φωτοβολίδα, ράντισαν το τραπέζι, τους τοίχους, χαιρέτησαν «Hi Χίτλερ!», μία μπιστολιά και άρχισε η φωτιά. Αλλά ήσαν και άλλα συνεργεία που έβαζαν φωτιά. Εδώ στον κέντρο έβαζαν και σκοπό, ο οποίος, αφού βεβαιωνόταν ότι ήταν πλέον αδύνατον να το σβήσεις το σπίτι, αποχωρούσε και πήγαινε στο άλλο κ. ο. κ.
Βέβαια όλα αυτά δεν μπορώ να τα περιγράψω. Ήταν μία κόλαση. Διότι η φωτιά ήταν τρομαχτική. Εκρήξεις πολλές γινόντουσαν βοή πολύ είχε η φωτιά, γυναίκες φώναζαν παιδιά έκλαιγαν, γάτες έσκουζαν, σκυλιά ούρλιαζαν, … ήταν μία πραγματική κόλαση. Εκρήξεις από τα βαγένια, γιατί όλα τα σπίτια ήσαν οργανωμένα καλά και είχαν όλοι τα κρασιά. Τα κρασιά κάνανε εκρήξεις, κλπ. Ήταν τραγωδία. Γκρεμιζόντουσαν τα χαλάσματα κάτω…

Όταν φώτισε, οι Γερμανοί αποχώρησαν. Αλλά όταν έφτασαν στη στροφή κάτω, έξω από το χωριό που πάμε προς την Τρίπολη, για κάποιο λόγο γύρισαν πίσω και κάψανε 32 σπίτια ακόμα, εκεί πάνω στο ύψωμα, στη Ράχη. Κάποιοι είπανε ότι οι Γερμανοί είδανε με τα κιάλια έναν άντρα, τον Χρήστο τον Κατσαρδή που ‘χε ανέβει στη σκεπή του σπιτιού του και προσπαθούσε μ’ένα τσεκούρι να την αποκόψει από τη σκεπή του διπλανού σπιτιού, που ανήκε στον Μήτσο τον Καρκούλια και καιγόταν. Άλλοι είπανε ότι ο Γερμανός στρατηγός θεώρησε ότι τα σπίτια που είχαν καεί ήσαν λίγα και γι’ αυτό ξαναγύρισαν να αποτελειώσουν το έργο τους.

Πηγή:  ΔΜΚΟ

 

 

Φωτογραφία: Ο ένας εκ των δύο διασωθέντων απο την εκτέλεση των Γερμανών ομήρων στη θέση Μαγέρου του Χελμού, του Roger Walter, Aλσατου την καταγωγή, σε μια απο τις μετέπειτα επισκέψεις του με τη συζυγό του στην Κλειτορία το 1991.

Ο Βαλτέρ τα επόμενα χρόνια, ερχόταν πολλές φορές στην Ελλάδα, έμενε σε ξενοδοχείο στο Ξυλόκαστρο και απο εκεί μυστικά επισκεπτόταν την Κλειτορία όπου έμενε για λίγο και κάποιες φορές συναντούσε τον Βασίλη Θανόπουλο και του ζητούσε να πάνε στην ιδια τοποθεσία στη θεση Μαγερου του Χελμου.

Πηγή – Δημήτρης Μαρίνης

Βλέποντας σε ντοκιμαντέρ το ολοκαύτωμα 13/12/1943 των Καλαβρύτων , θεώρησα υποχρέωσή μου να κανω γνωστη τη συζητηση που ειχα με εναν εκ των δυο διασωθεντων απο την εκτελεση των Γερμανων ομηρων στη θεση Μαγερου του Χελμου, του Roger Walter, Aλσατου την καταγωγη, σε μια απο τις μετεπειτα επισκεψεις του με τη συζυγο του στην Κλειτορια το 1991. Ειχα την τυχη να μιλησουμε γαλλικα ενα ολοκληρο απογευμα Σαββατου και ενα πρωινο Κυριακης, με θεμα τι αλλο, παρα το πως εγινε η εκτελεση τους.
Ηταν ιδιαιτερα εκδηλη η επιθυμια του να μιλησει γι αυτα που ειχαν συμβει, οπως επισης μεγαλο ηταν το δικο μου ενδιαφέρον να μαθω απο πρωτο χερι τα γεγονοτα.
Αρχισε τη διηγηση του και φθανει στη στιγμη που τους ειχαν στη θεση Μαγερου, με δεμενα τα χερια, ετοιμους για εκτελεση. Οι ανταρτες ηθελαν να τους σπρωξουν στο βαραθρο με τα χερια δεμενα, διοτι δεν ηθελαν να χρησιμοποιήσουν οπλα, για να αποφυγουν τον κινδυνο να ακουστουν στο γερμανικο αποσπασμα που τους εψαχνε.
Οι 19 εξ αυτων ησαν Αλσατοι, Αυστριακοι στην καταγωγη και αρχισαν να φωναζουν ελληνικες λεξεις οπως Ακρόπολη, Πλατωνας, Αριστοτέλης, ωστε να δηλωσουν ετσι, οτι αφ ενος ειναι φιλέλληνες, αφ ετερου δε να διαχωρησουν τη θεση τους απο τους Γερμανους. Το ελληνικο αποσπασμα τοτε τους έλυσε τα χερια και με την κανη του οπλου τους έσπρωξαν στο κενο. Ο Balter καθως επεφτε στο βαραθρο, προσπαθησε να πιαστει απο την κανη του οπλου. Εκεινο εκπυρσοκροτησε και του εκοψε τα τρια δακτυλα του χεριου. Στο βαραθρο εμεινε σε κατασταση κωματωδη για απροσδιοριστο χρονο, μη δυναμενος ουτε να φωναξει, ακομη και οταν ακουσε τους Γερμανους να τους ψαχνουν. Αφου περασε πολυς χρονος χωρις να μπορει να εκτιμησει ποσος ακριβως, τραυματιας και με καταγμα στο ενα ποδι, πηρε το δρομο προς την Καστανια- Πλανητερου-Κλειτορια. Στη θεση βραχος συναντησε καποιον απο την Κλειτορια, ο οποιος τον βοηθησε και τον μετεφερε στο χωριό, στη γυναικα οπου πριν τον φιλοξενουσε και τον ειχε στο σπιτι της σαν ομηρο.Οταν οι Γερμανοι εκαψαν την Κλειτορια, τους ζητησε να εξαιρεθεί η περιοχη της Βεργας καθ οτι εκει ζουσε ο ανθρωπος που τον βοηθησε.
Ο Βαλτερ τα επομενα χρονια, ερχοταν πολλες φορες στην Ελλάδα, εμενε σε ξενοδοχειο στα Ξυλόκαστρο και απο εκει μυστικα επισκεπτοταν την Κλειτορια οπου εμενε για λιγο και καποιες φορες συναντουσε τον Βασιλη Θανοπουλο και του ζητουσε να πανε στην ιδια τοποθεσια του Μαγερου. Επισης οταν ο ιδιος δεν μπορούσε, εστελνε τις δυο κορες του με ρητη εντολη να μην κανουν γνωστη την επισκεψη τους. Εκτιμησα οτι για δικους του προσωπικους λογους ειχε ιδιαίτερους δεσμούς με την περιοχη.
Καταλαβα επισης οτι ηθελε καποια πραγματα να γινουν γνωστα και σε αλλους, καθ οτι η πρεσβεια της Γερμανιας του ειχε συστησει να μιλησει σε ενα μονο συγκεκριμένο ατομο, το οποιο και μου αποκαλυψε και σε κανεναν αλλο.
Σημερα δεν ξερω αν ζει διοτι εχω χρονια να παρω γραμμα του. Η ηλικια του ειναι πολυ μεγαλη και ισως να μην μπορει να ερχεται πια στο μερος που σημαδευσε την ζωη του.
Ενα ομως ξερω. Οτι η γυναικα του, οι κορες του και οι οικογενειες τους θα ερχονται αθορυβα εκει οπου “πεθανε” για πρωτη φορα.
Το πως το ξερω; Ε αυτο ειναι το δικο μου μυστικο.
Δημητρης Μαρινης