Σε μία λιτή και σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στην περίσταση, τιμήσαμε σήμερα τη μνήμη των εκτελεσθέντων της περιοχής της Κλειτορίας της «Επιχείρησης Καλάβρυτα». Σαν σήμερα πριν 79 χρόνια οι κάτοικοι του χωριού μας βίωσαν τη σκληρότητα και τη βαναυσότητα που γεννάει ο φασισμός, αλλά και τον απόλυτο πόνο της απώλειας των αγαπημένων τους και των περιουσιών τους. 

Μέρα μνήμης την οποία επιβάλλεται να τιμούμε ανελλιπώς. Μια αφορμή για να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όσους αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους -και κατ΄ επέκταση ελευθερία μας- μα και το δικαίωμα για σεβασμό και αξιοπρέπεια. 

 Στη λιτή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων, προς τιμήν των εκτελεσθέντων της περιοχής μας από τους Γερμανούς, παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Αθ. Παπαδόπουλος,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Νασιώτης Θεόδωρος , ο Αντιδήμαρχος Δ. Ε. Κλειτορίας κος Σωτήριος Δουκλιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κος Κουτρουλάκης, κος Μιχαλόπουλος και κα Παπουτσή, ο Πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κος Χαρίλαος Ερμείδης, ο Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας-Ακράτας κος Μοχόπουλος Χαρίλαος και τα μέλη της Π.Ο., Εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Κλειτορίας, Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας κος Τσάμης Νικόλαος, οι Διευθύντριες των σχολείων, κα Δημακοπούλου, κα Σφυρή και κα Παπουτσή, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, τα σχολεία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε αναφορά στα γεγονότα από την κα Βασιλική Παπουτσή, Πρόεδρο του Συλλόγου και Διευθύντρια του Λυκείου Κλειτορίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια οι μαθητές των σχολείων απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν κείμενα της κας Φιλιππάτου Κατερίνας, μουσικού του Δημοτικού Σχολείου Καστριτσίου Αχαΐας αφιερωμένα στην περιοχή μας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο ποίημα της αείμνηστης πατριώτισσας μας, Αθανασίας Ρηγοπούλου, στο οποίο περιγράφονται οι αναμνήσεις της και απήγγειλαν μαθήτριες του Λυκείου Κλειτορίας. 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά την κυρία Γεωργία Παπαδοπούλου-Ανδρουτσοπούλου που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, προσέφερε τον δίσκο για την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε.

Ημέρα περισυλλογής γύρω από τη μεγάλη επέτειο. 

Σήμερα  δεν θέλουμε να μεταφέρουμε μήνυμα μίσους και εκδίκησης.          

Θέλουμε να μεταφέρουμε μήνυμα ενότητας, ειρήνης και αγάπης.

«Κι αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, ας μην πάψουμε ούτε στιγμή ν’ αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και για το δίκιο» (Τάσος Λειβαδίτης)

Αιωνία τους η μνήμη! 

Εκ του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας