Η επισήμανση αυτή πηγάζει από το γεγονός πως το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης της Κλειτορίας είναι απαρχαιωμένο, μετρώντας σχεδόν πολλά χρόνια λειτουργίας.

Συνεπακόλουθο της ηλικίας του είναι οι φυσιολογικές φθορές που προέρχονται εξ΄ αυτής, αλλά και από τη σύνθεση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, τα οποία πιθανόν να εγκυμονούν κινδύνους στην υγεία των υδροδοτούμενων κατοίκων.

Να θυμίσουμε ότι τη Τετάρτη 14/9/2022 το πρωί σημειώθηκε σοβαρή βλάβη για πολλοστή φορά μέσα στον τελευταίο μήνα, στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, στο κέντρο της Κλειτορίας. Η βλάβη άφησε χωρίς νερό έως αργά το μεσημέρι το κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας και τα γύρω χωριά. (Περιμένουμε να δοθεί λύση).

Η αναπαλαίωση – αντικατάσταση του παρόντος δικτύου ύδρευσης με νέα και ακίνδυνα υλικά, καθώς και η νέα χαρτογράφησή του καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη για να μη βρεθούν προ απρόβλεπτων καταστάσεων οι υδροδοτούμενοι. Προβλήματα στην απρόσκοπτη παροχή ύδρευσης υπάρχουν βεβαίως και σήμερα αλλά αντιμετωπίζονται περιστασιακά στο μέτρο του εφικτού.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε πως το θέμα θα αντιμετωπισθεί με τη δέουσα προσοχή και σημασία από τη χρηστή διοίκηση της περιοχής μας και τους αρμόδιους άρχοντες και υπηρεσίες του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που μπορεί να ενσκήψει ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτα και δυσμενή αποτελέσματα. Άλλωστε το ενδιαφέρον για τους τομείς ευθύνες τους στην περιοχή το έχουν δείξει μέχρις σήμερα και το έχουν αποδείξει με τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κλειτορία και στην ευρύτερη περιοχή και με αυτά που βρίσκονται εν εξελίξει.

 

Ένα μέρος των υδρευτικών δικτύων στο κέντρο της Κλειτορίας παραμένει μέχρι σήμερα αποτελούμενο από σωληνώσεις παλαιού τύπου κατασκευασμένες από αμίαντο, γνωστές ως αμιαντοσωλήνες, υλικό το οποίο έχει οριστεί καρκινογόνο και έχει απαγορευτεί η χρήση του από τη δεκαετία του ‘80.

Η Ελλάδα μάλιστα αποτελούσε μέχρι πρωτινός μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες αμιάντου στο κόσμο, μέχρι της απαγόρευσης εξόρυξης του.

Η έκθεση όμως στα καρκινογόνα αποτελέσματα του αμίαντου δεν προκύπτει μόνο από την απλή χρήση μεταφοράς νερού. Αυτό που χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως επικίνδυνο είναι οι συχνές φθορές στις σωληνώσεις του δικτύου οι οποίες ελευθερώνουν στο νερό και τον αέρα τις τοξικές ίνες αμιάντου. Οι μικρο- ίνες αυτές μάλιστα, αν εισέλθουν στις πνευμονικές κυψελίδες δεν μπορούν να μεταβολιστούν και είναι σχεδόν αδύνατον να αποβληθούν.

Η χρήση των σωληνώσεων αμιάντου χρήζει άμεσης αντικατάστασης, η οποία πρέπει να γίνει με προσοχή και χωρίς την αποξήλωση τους, διότι μέσω της φθοράς τους θα διαφύγει αμίαντος στην ατμόσφαιρα ή στο χώμα και τον υδροφόρο ορίζοντα.