Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και Μεγαλομάρτυρας (εκ μεταθέσεως). O Άγιος Μακεδόνιος o Β’ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Κατά Ιωάννη: Προΰπαρξη του Ιησού Χριστού. Η μαρτυρία του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ευαγγελικό απόσπασμα κατά την Δευτέρα του Πάσχα από πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση.

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου

Ο λόγος που η γιορτή μετακινείται εάν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα είναι επειδή τα εκκλησιαστικά λόγια που ψάλλονται την ημέρα της εορτής του Αγίου είναι αναστάσιμα και δεν είναι δυνατόν να ψαλλούν πριν από την ημέρα του Πάσχα.

Σήμερα συμψάλλεται εκ μεταθέσεως και η ακολουθία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου ως μη ψαλείσα κατά την ημέρα της μνήμης αυτού.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Το παραδοσιακό έθιμο του αγώνα δρόμου για την ”κουλούρα” στην Κλειτορία. Η αγωνιστική διαδρομή ήταν ο γνωστός ”γύρος της Παναγιάς”

Ο Αγώνας δρόμου για την «ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ» είναι παραδοσιακό λαϊκό αθλητικό έθιμο και της περιοχής. Πραγματοποιήται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αφορμή Θρησκευτικές γιορτές και είναι πολύ παλιό.

Τότε, που οι αγωνιστικοί χώροι των παιδιών και των μεγαλύτερων ήταν, οι γειτονιές, οι χωματόδρομοι, τ’ αλώνια, που ζούσαν ανέμελα παιδικά χρόνια, με αμπάριζα, σβούρες, πεντόβολα, σφεντόνες, κυνηγητό , κρυφτό και τόσα άλλα παιδικά δρώμενα, αναδύθηκε με χειμαρρώδη ορμή η ανάγκη για συναγωνισμό στο τρέξιμο. Το έπαθλο ήταν μια μεγάλη «Κουλούρα Ψωμί» που ο νικητής φορούσε από το κεφάλι

Όσο περισσότερο ερευνούμε τις παραδόσεις , τα παιχνίδια, τους αγώνες , τα ήθη και τα έθιμα , τόσο περισσότερο αγαπάμε και ακούμε τους παλμούς του τόπου μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΠΗΓΗ:kleitorianews

Το 1983 μετά το Πάσχα έγιναν αγώνες δρόμου. Την εκδήλωση την οργάνωσε ο Εκπολιτιστικό Σύλλογος ΚΛΕΙΤΟΡΊΑΣ

Δείτε βίντεο:

ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΜΑΖΕΙΚΑ 1983 ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ

https://youtu.be/PfDsYSvodg8