9 Μαρτίου 1821, Ο Π.Π Γερμανός, ο Κερνίτσης Προκόπιος κλπ οδηγούμενοι, από τόν Τούρκο διοικητή Καλαβρύτων Αρναούτογλου για αιχμαλωσία στην Τρίπολη, Ο Π .Π. Γερμανός στην Κλειτορία των Καλαβρύτων τότε Μαζεΐκα, αντέταξε το πρώτο επίσημο ΟΧΙ ,δεν πηγαίνουμε στην Τρίπολη, θά επιστρέψουμε στην Αγία Λαύρα, να εορτάσουμε τον Άγιο Αλέξιο, στις 17 Μαρτίου που εορτάζει η Ιερά Μονή.

Όχι που ισοδυναμούσε με θάνατο.

Οι Τούρκοι μπρος στην επιμονή του Δεσπότη, τους επέτρεψαν , να επιστρέψουν στην Αγία Λαύρα, οι λοιποί της Πελοποννήσου είχαν προφυλακισθεί .Εάν πήγαιναν θα ήσαν όλοι φυλακισμένοι και επομένως επανάσταση δεν θα γινόταν.

Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς την 30 Μαΐου 2020 στο σημείο αυτό ανήγειρε τον ανδριάντα του αοιδίμου Ιεράρχου, τονίζοντας ότι επί της ουσίας η εννάτη Μαρτίου ήτο η πλέον αποφασιστική ημέρα για την κήρυξη της επαναστάσεως. του 1821.

Για τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιώς,

ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Χρονόπουλος

Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανάπτυξης

Στη φωτογραφία το ιστορικό “Χάνι του Δαφαλιά”, που κατέλυσε σαν σήμερα 9 Μαρτίου 1821 ο Π. Π. Γερμανός με τους άλλους προεστούς των Καλαβρύτων και με έντεχνο τρόπο δεν πήγαν στην Τρίπολη που τους είχε καλέσει ο Τούρκος Διοικητής. Αν πήγαιναν, η επανάσταση δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα είχε, κι αν θα γινόταν!!!