«Ας αρχίσουν οι χοροί» ήταν το έναυσμα που δόθηκε από τον Πρόεδρο Φώτη Παπαθεοδώρου και το βράδυ της Παρασκευής η πλατεία της Κλειτορίας πλημμύρισε με παραδοσιακά ακούσματα και χορούς.

19-20 Αυγούστου 2022 στα χωριά Κλειτορία και Κέρτεζη

Ο λόγος, φυσικά, για το 18o ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2022, Παραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, μετά από δύο χρόνια αποχής εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος  κ. Φώτης Παπαθεοδώρου επεσήμανε «ότι τέτοιου είδους Αντάμωμα χορευτικών έχουν ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση του πλούτου και της δυναμικής του λαϊκού μας πολιτισμού, που είναι ο καθρέπτης ενός λαού. Επίσης, ενισχύουν τον ενεργό ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων στον τομέα της διαφύλαξης και στήριξης της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως είναι τα ήθη και τα έθιμά μας, ενώ γιγαντώνουν την πίστη στο παρελθόν, αλλά και την αισιοδοξία στο μέλλον».

Το 18o ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ Αντάμωμα έδωσε ζωντάνια στα πανέμορφα χωριά μας, χορευτές με τις παραδοσιακές τους φορεσιές συνοδεία ζωντανής μουσικής από το Παραδοσιακή ορχήστρα “ΑΡΤΥΜΑ” και το κλαρίνο του Κώστα Ζαφειρόπουλου.

Στο 18ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2022 συμμετείχαν οι παρακάτω σύλλογοι:
(Πελοπόννησος, Κρήτη, Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος Μακεδονία, Σέρρες, Νησιά, χορεύοντας χορούς από όλη την Ελλάδα). Τα χορευτικά συνόδευσε ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

1. ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
2. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΙΩΤΩΝ
3. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ
4. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΨΩΦΙΔΑΙΩΝ
5. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ ΑΧΑΙΑΣ”ΟΙ ΑΓ ΘΕΟΔΩΡΟΙ”
6. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΒΥΘΟΥ “ ΑΧΑΙΟΙ”
7. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
8. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
9. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΜΕΝΗΣ
10. ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ (ΚΡΗΤΗ)
11. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
12. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
13. ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ
14. ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ”ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ”ΜΥΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Να σημειώσουμε ότι οι όλα τα χορευτικά τμήματα, ντυμένα με τις κατά τόπους παραδοσιακές ενδυμασίες, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία της Κλειτορίας και ακολούθησε Πατινάδα μέσα στη Κλειτορία.

Την παρουσίαση της βραδιάς πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Φλαμής – Δημοσιογράφος ΑΝΤ-1 και flamis.gr