Το Δ.Σ. Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς (Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ) που υπογράφετε από τον κ Αθανάσιο Π Χρονόπουλο.

Επαναβεβαίωσε την εξαγγελία που είχε γίνει στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής στην Αθήνα όταν ήταν πρόεδρος ο κ Χρήστος Καμπέρος για ανέγερση ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Κλειτορία.

Παραθέτουμε το κείμενο του προέδρου κ Αθανάσιου Π Χρονόπουλου

Η Κλειτορία ή Μαζεΐκα Καλαβρύτων είναι το δεύτερο χωριό των περισσοτέρων της Νοτιοδυτικής επαρχίας μας. Εκεί μάθαμε γράμματα ,τελειώσαμε τότε το οκτατάξιο Γυμνάσιο, νυν Λύκειο .Εκεί είδαμε τον πρώτο κινηματαγράφο .Εκεί διαβάσαμε την πρώτη εφημερίδα.Εκεί μας φιλοξένησε η βιβλιοθήκη.Εκεί πρωτοείδαμε ηλεκτρικό ρεύμα και αυτοκίνητο.Εκεί είδαμε τον Αροάνιο και τις πέστροφες.Εκεί είχαμε τα χτυποκάρδια του θρανίου.

Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς (Η Αγία Λαύρα) πληροφορήθηκε ότι ,πρόσφατα έγιναν εκλογές στην Αθήνα για νέο Δ.Σ του συλλόγου τους. Συλλογικά αλλά και προσωπικά

1.Συγχαίρουμε το προηγούμενο συμβούλιο για το έργο του και την συνεργασία μαζί μας. .

2.Συγχαίρουμε το νέο Δ.Σ για την εκλογή του και ευελπιστούμε στην συνεχή συνεργασία ως και πρότερον.

3.Δηλώνουμε αποφασισμένοι, ευθύς ως τα οικονομικά του συλλόγου μας το επιτρέψουν ,να ανεγείρουμε στην Κλειτορία τον Ανδριάντα του επισκόπου Π.Π.Γερμανού, σε εκπλήρωση χρέους, λαμβανομένου υπ’όψει ότι από εκεί , στις 8 Μαρτίου 1821 ,ηρνήθη να μεταβεί στην Τρίπολη, ως η διαταγή του Τούρκου Στρατιωτικού Διοικητού (Καϊμάκης) .Αντέταξε στον Τούρκο Διοικητή των Καλαβρύτων το πρώτο επίσημο ΟΧΙ, δεν υπάγω.Όχι, που ισοδυναμούσε με Θάνατο.

Μαζί με τον Δεσπότη Καλαβρύτων. (Κερνίτσης) Προκόπιο κλπ ,επέστρεψαν στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.Στις 17/3 εορτάζει η Μονή τον πολιούχο της Άγιο Αλέξιο,εκεί μετά από έντονη συζήτηση μεταξύ Ιερωμένων,προκρίτων , οπλαρχηγών και πλήθους πιστών, απεφασίσθη η έναρξη του αγώνα .Εκεί όρκισε τους αγωνιστάς στο Ιερό Λάβαρο της Θεοτόκου, (Το πρώτο πιστό αντίγραφο του έχει ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς ).Εκεί συνέταξε την διακήρυξη της εθνεγερσίας ,την οποίαν επέδωσε στις 25/3 στους πρεσβευτάς των μεγάλων δυνάμεων στην Πάτρα, εκφράζοντας έτσι ,επισήμως την βούληση του Έθνους γιά Ελευθερία.

Στις 21/3 κατέλαβε τα Καλάβρυτα, συνέλαβε τον πρώην δεσμώτη του Αρναούτογλου, τον φυλάκισε στον πύργο του Λεχουρίτη στο Λεχούρι .Συμπέρασμα: Εάν υπάκουε στους Τούρκους και συνέχιζε μετά την Κλειτορία την διαδρομή για Τρίπολη , επανάσταση δεν θα γινόταν.

Άρα δεν θα γινόταν το μικρό μεν, αλλά ελεύθερο Ελληνικό κράτος. Άρα ,εάν δεν υπήρχε στα Βαλκάνια ένα ελεύθερο κομμάτι γης, που το έλεγαν ΕΛΛΑΔΑ ,κύριος γνωρίζει εάν γινόντουσαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι και η ελευθερία των Βαλκανικών λαών.

Έχουμε χρέος ,να τιμήσουμε το πρώτο επίσημο ΟΧΙ του Ιεράρχου και τον τόπο που το είπε.

Για το Δ.Σ.Ο πρόεδρος

Αθανάσιος Π Χρονόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς (Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ).

Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανάπτυξης.