Ένα όμορφο ταξίδι μέσα από τον «καθρέφτη του ουρανού», τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι,και τα αστέρια  που έλουζαν με φως τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Κλείτορα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι θεατές.

Τη παράσταση διοργάνωσε, ο Δήμος Καλαβρύτων και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗ.ΚΕ.Κ. – Σπήλαιο Λιμνών Καστριών και των Πολιτιστικών Συλλόγων της Κλειτορίας.

Μία συναρπαστική εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν  στο θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα, για να παρακολουθήσουν την τραγωδία του Ευριπίδη «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» από τον καλλιτεχνικό και θεατρικό οργανισμό «ΑΙΧΜΗ»

Αυτή η μαγεία, αυτή η προσέλευση τόσου κόσμου, είναι ένα ομαδικό τάμα στον πολιτισμό.

Υπάρχει μια αύρα που μας κάνει να γινόμαστε ένα με το πλήθος, στον μαγικό χώρο του Αρχαίου Κλείτορα.”

                                           «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» του Ευριπίδη
                                            Η πολυζήλευτη «Ανδρομάχη»

«Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης….. η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της Ανδρομάχης… η πορεία της και η συντροφικότητά της…το αντίπαλον δέος της “Ωραίας” Ελένης.
Η “Ωραία” Ανδρομάχη, θα λέγαμε ωραία αλλά και με αρετή και σκέψη, αρετές που δίνει απλόχερα ο Όμηρος στους αμυνόμενους υπέρ πατρίδος, διαφύλαξης των αγαθών της τιμής, της αξιοπρέπειας, της Γνώσης και της ουσιαστικής Ηθικής.
Έκλεισε τυπικά και μόνο τη σελίδα “Έκτωρ”, και τη διαφυλάσσει στην υπόλοιπη ζωή της, σαν τα Άγια των Αγίων. Πορεύεται στον υπόλοιπο βίο της και νικά τελικά, μέσω των απογόνων της.
Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά.
Το ένστικτο και η γνώση της την οδηγούν στο σωστό δρόμο και ζητάει βοήθεια από τον ευπατρίδη Πηλέα, για να γλυτώσει το γιό της.
Η Ανδρομάχη είναι ένα σημαδεμένο και μοιραίο πρόσωπο για όλους μας. Όταν παίζαμε…μικροί τον..Αχιλλέα, θέλαμε για σύντροφό του την Ανδρομάχη..γιατί ήταν μάνα-ερωμένη-σύντροφος-Γυναίκα, ικανή να πορευθεί διπλά.
Μετά την Άλωση της Τροίας……μετά την Άλωση της Πόλης….
Μετά την Άλωση……. Η διαφύλαξη της πορείας του ανθρώπινου είδους, είναι στα χέρια και στην εσωτερική ικανότητα ορισμένων “σημαδεμένων” ανθρώπων. Αυτοί με τη στάση τους, με τον “ίσκιο” τους που λέει ο λαός, χαράζουν το δρόμο για μια νέα αρχή, έχοντας δεδομένο το ιστορικό παρελθόν και την ουσιαστική αξιοπρέπεια της Γνώσης.
Ο Όμηρος πολύ σωστά τοποθετεί την Ανδρομάχη δίπλα στον Έκτορα, υπογραμμίζοντας έτσι, ότι η αξιοπρέπεια η ανδρεία και η φιλοπατρία μπορεί να ταυτίζονται!!
“ Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός. Και να πεθάνουνε, λάμπ’ η αρετή τους”. (Ευριπίδης).