ΑΝΑΦΟΡΑΣ Μάρκου Κώστα και Αναγνωστοπούλου Αθανασίας με θέμα Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4θ Δημοτικού Σχολείου Ψωφίδας σε σχέση με την αιφνίδια υποβάθμιση του σχολείου της περιοχής.

Κοινοβουλευτική αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την κοινή επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4/θ Δημοτικού Σχολείου Ψωφίδας σε σχέση με την αιφνίδια υποβάθμιση του σχολείου της περιοχής.

Με την επιστολή αυτή εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για την αιφνίδια αυτή απόφαση, η οποία δημιουργεί σειρά προβλημάτων στους μαθητές και στους γονείς τους, αλλά και πλήθος ερωτηματικών. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ένα από τα κύρια ερωτήματα είναι με ποια κριτήρια μετακινήθηκε συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, αλλά και γιατί η υποβάθμιση έγινε τόσο ξαφνικάχωρίς προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση της σχολικής κοινότητας και, κυρίως, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη το σχολικό έτος.

Σημειώνουν επίσης ότι το σχολείο της Ψωφίδας εξυπηρετεί μαθητές και από τα παρακείμενα χωριά, αφού τα άλλα σχολεία έχουν κλείσει και η μετατροπή του σε τριθέσιο θα υποβαθμίσει παράλληλα και την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης,

Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων υποστηρίζει στην επιστολή του ότι δεν εγκρίθηκε παράλληλη στήριξη σε μαθητή που την χρειαζόταν και αυτό τους γεννά ερωτηματικά για το αν εγκρίνεται παράλληλη στήριξη μόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πόλεις και είναι εύκολα προσβάσιμες.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς την

κ. Υπουργό Παιδείας 

 Θέμα: Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4/θ Δημοτικού Σχολείου Ψωφίδας σε σχέση με την αιφνίδια υποβάθμιση του  σχολείου της περιοχής.

Οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4/θ Δημοτικού Σχολείου Ψωφίδας σε σχέση με την αιφνίδια υποβάθμιση του  σχολείου σε τριθέσιο, λόγω του μειωμένου αριθμού μαθητών.

Με την επιστολή αυτή, ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διαμαρτύρεται έντονα για την αιφνίδια αυτή απόφαση, η οποία δημιουργεί σειρά προβλημάτων στους μαθητές και στους γονείς τους, αλλά και πλήθος ερωτηματικών. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ένα από τα κύρια ερωτήματα είναι με ποια κριτήρια μετακινήθηκε συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, αλλά και γιατί η υποβάθμιση έγινε τόσο ξαφνικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση της σχολικής κοινότητας και, κυρίως, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη το σχολικό έτος.

Σημειώνουν επίσης ότι το σχολείο της Ψωφίδας εξυπηρετεί μαθητές και από τα παρακείμενα χωριά, αφού τα άλλα σχολεία έχουν κλείσει και η μετατροπή του σε τριθέσιο θα υποβαθμίσει παράλληλα και την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης,

Επίσης ο Σύλλογος γονέων υποστηρίζει στην επιστολή του ότι δεν εγκρίθηκε παράλληλη στήριξη σε μαθητή που την χρειαζόταν και αυτό τους γεννά ερωτηματικά για το αν εγκρίνεται παράλληλη στήριξη μόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πόλεις και είναι εύκολα προσβάσιμες.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 8.10.2021

Οι βουλευτές που καταθέτουν

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4/θ Δημοτικού Σχολείου Ψωφίδας

ΠΡΟΣ :  

  1. Περιφερειάρχη Δ.Ελλάδας 
  2. Περιφερειακό Διευθυντή Δ.και Π.Εκπαίδευσης 3. Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης 

4.Δήμαρχο Καλαβρύτων 

5.Αντιδήμαρχο Αροανίας 

6.Βουλευτές του Ν. Αχαϊας 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4/θ Δημοτικού Σχολείου Ψωφίδας Αξιότιμοι κύριοι,  

Χθες Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 και ώρα απογευματινή  ενημερωθήκαμε από το έγγραφο Α.Π.81/ 4-10-2021 της Δ/ντριας του  δημοτικού σχολείου Ψωφίδας ότι υποβιβάσατε το δημοτικό σχολείο σε  τριθέσιο λόγω αριθμού μαθητών.  

Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι θα μας βρείτε απέναντι σας γιατί εμείς  δεν πιστεύουμε λέξη απ’ όσα λέτε. Γνωρίζουμε ότι πίσω από τέτοιες  αιφνίδιες μετακινήσεις εκπαιδευτικών σαν κι αυτή που έγινε για  συγκεκριμένη εκπαιδευτικό του σχολείου μας κρύβει πολιτικές  σκοπιμότητες σε βάρος των παιδιών μας και των σχολείων μας. Δεν  είναι η πρώτη φορά ! Η υποβάθμιση των σχολείων δεν γίνεται μέσα σε  μία νύχτα !  

Είμαστε δυσπρόσιτο χωριό που όλα τα γύρω σχολεία έχουν κλείσει. Τα  παιδιά μας κάνουν χιλιόμετρα για να φτάσουν καθημερινά στο σχολείο  τους. Σε περίπτωση υποβιβασμού μπορούμε μήπως να αλλάξουμε  σχολείο και να τα πάμε σε μεγαλύτερο όπως είναι το δημοτικό  Κλειτορίας όπου η περιφέρεια εγκρίνει ταξί ; Έτσι τα παιδιά μας θα  έχουν γυμναστή, αγγλικά, γαλλικά, θεατρική αγωγή και ότι είχαν τα  προηγούμενα χρόνια.

Τα παιδιά μας μόνο το σχολείο έχουν να τους μορφώσει και να τους  ανοίξει τα μάτια. Εμείς δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε στο σπίτι.  Φροντιστήρια και δραστηριότητες δεν υπάρχουν στα χωριά. 

Επίσης, θέλουμε να καταγγείλουμε και το γεγονός ότι μαθητής της Α’  τάξης με νοητική και αυτισμό που πέρασε από επιτροπή για έγκριση  παράλληλης δεν έγινε δεκτή! Θέλουμε να μάθουμε τι έγινε με τις  εγκρίσεις των μαθητών που εξετάστηκαν την ίδια μέρα! Όσοι μαθητές  μένουν κοντά στην Πάτρα χρήζουν παράλληλης και όσοι σε χωριό όχι; 

Αυτή τη φορά δεν θα περάσει η αισχρή αντιμετώπιση σε βάρος των  παιδιών μας. Αντί να βοηθήσετε ένα δυσπρόσιτο σχολείο το διαλύετε! 

Σε περίπτωση που υποβαθμιστεί το σχολείο εμείς θα σταματήσουμε  να στέλνουμε τα παιδιά μας. 

 Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων