Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, Βύρωνας Κοκκαλάνης που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό IQFOIL, το οποίο φιλοξενείται στην Πάτρα, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις μίλησε για τη διοργάνωση, την οποία χαρακτήρισε φανταστική και παράλληλα ανέλυσε πως η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την παρουσίας της σε αυτή τη νέα Κατηγορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
«Νιώθω πάρα πολύ καλά. Το να είμαστε και εγώ και ο Λεωνίδας Τσορτανίδης στον «χρυσό» στόλο σημαίνει ότι αρχικά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» τόνισε ο Βύρωνας Κοκκαλάνης και πρόσθεσε: «Η διοργάνωση είναι φανταστική. Ο καιρός της Πάτρας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και όλα έχουν λειτουργήσει υποδειγματικά. Μόνο και μόνο ότι τις τρεις πρώτες ημέρες των αγώνων ολοκληρώθηκαν 12 ιστιοδρομίες καταδεικνύει πολλά. Προσπαθώ να θυμηθώ μία διοργάνωση που να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και δεν μπορώ. Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι και οι ξένοι πρωταθλητές και οι προπονητές. Στόχος για εμάς σε αυτό το Ευρωπαϊκό δεν είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως για άλλες χώρες είναι. Στόχος μας είναι να πάρουμε σαν Ελλάδα την πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Αύγουστο της Χάγης. Εκεί θέλουμε να πάρουμε το εισιτήριο για το Παρίσι και τότε θα δοθούν μόνο τα 11 σε ισάριθμες χώρες από τα 25 που θα δοθούν συνολικά. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε σχεδόν δύο μήνες να δουλέψουμε για να το πετύχουμε. Στη συνέχεια υπάρχει ο Ιανουάριος του 2024 που θα δοθούν Ολυμπιακά εισιτήρια και τα τελευταία θα δοθούν τον Απρίλιο του 2024. Συνεπώς θα έχουμε τρεις αγώνες ξεκινώντας από τον Αύγουστο και ισάριθμες ευκαιρίες για να πάρουμε σαν Ελλάδα την Ολυμπιακή πρόκριση. Ο μεγάλος μας στόχος η εξασφάλιση της συμμετοχής ως χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακολούθως μέσα από τους αγώνες που θα διοργανώσει η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας θα κριθεί ποιος αθλητής θα πάει στο Παρίσι. Ευελπιστώ να είμαι εγώ αυτός ο αθλητής».
Για το IQFOIL ο Βύρωνας Κοκκαλάνης επισήμανε τα εξής: «Είναι ένα φανταστικό σκάφος μιλάμε για μία τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με το RSX. Πλέον έχουμε περάσει στο λεγόμενο Foiling, που το σκάφος αναπτύσσει πολύ μεγάλες ταχύτητες και δεν ακουμπάει στο νερό. Σαν Ελλάδα δεν είχαμε την απαραίτητη τεχνογνωσία σε αυτό το κομμάτι, δεν την είχαμε έτοιμη δηλαδή. Δεν είχαμε κάποιος να μας διδάξουν, οπότε και εμείς οι αθλητές και οι προπονητές προσπαθούμε μέσα από την εμπειρία να αποκομίσουμε τη γνώση».
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά και τη σημερινή ημέρα πρώτος στους Άνδρες στον «χρυσό» στόλο ήταν ο Γερμανός Sebastian Koerdel , ενώ ο Βύρωνας Κοκκαλάνης ήταν 42ος και ο Λεωνίδας Τσορτανίδης 51ος.
Στις Γυναίκες στον «χρυσό» στόλο πρώτη είναι η Sharon Kantor από το Ισραήλ, ενώ η Δανάη Ποντίφηξ βρίσκεται στην 57η θέση της γενικής κατάταξης.
Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, πριν από τις αποφάσεις των ενστάσεων. Τα οριστικά μπορείτε να τα πληροφορείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://iqeuropeans2023greece.sailti.com/en/default/races/race-resultsall
To Open Patras European Championship IQFOiL 2023 διοργανώνει ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πατρών, με συνδιοργανωτές την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, την κλάση IQFOiL και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων και με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.