Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου μιλάει από το βήμα στην Ολομέλεια της Βουλής, Τρίτη 28 Ιουλίου 2020. Πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων». ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Καθηγητής κ. Κώστας Μάρκου, μίλησε στη Βουλή ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Ο κ. Μάρκου ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικόυλικοτεχνικό εξοπλισμό και τον περιορισμένο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Επεσήμανε ότι οι υγειονομικοί όλης της χώρας σήμερα, για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, διαδηλώνουν για τις συνθήκες αυτές, δηλαδή για την επανεμφάνιση των ράντζων και των κοντέινερ, για τη μετατροπή των νοσοκομείων μας σε νοσοκομεία μιας νόσου, για τη μειωμένη χρηματοδότηση και για την αύξηση της θνητότητας.

Ακολούθως, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θύμισε στο Ελληνικό κοινοβούλιο τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες εξόρκιζε την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Επιπλέον επέκρινε την κυβέρνηση για μια σειρά από επιλογές της, όπως τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και την αδιαφορία που έχει επιδείξει στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, αναφερόμενος στις διατάξεις του υπό συζήτηση σχ/ν αναφέρθηκε στο  κύριο πρόβλημα που ενδημεί στο χώρο των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, τη διαφθορά. Ο κ. Μάρκου τόνισε ότι η πρώτη σοβαρή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία στον τομέα των προμηθειών, με σκοπό την τακτοποίηση και τον εξορθολογισμό των προμηθειών στον χώρο της υγείας λήφθηκε το 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η δημιουργία της ΕΚΑΠΥ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν πράγματι μια εμβληματική μεταρρύθμιση, ενώ η παρούσα κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να την υποβαθμίσει σε έναν φορέα υλοποίησης ΣΔΙΤ και αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για το άνοιγμα εκατοντάδων θέσεων για προσλήψεις γαλάζιων κουμπάρων και παιδιών.

Επισυνάπτεται το σχετικό link της ομιλίας:

https://youtu.be/o_Wv-ai4EjY