«Το νομοσχέδιο «Σπίτι μου» πρέπει να μετονομαστεί σε «Σπίτι της Τράπεζάς μου»».

Κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στεγαστική πολιτική για τους νέους, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, τη στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις ο Βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκου επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο: (α) αντί να προωθεί την οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ένταξη των ανθρώπων, που πλήττονται από τον κίνδυνο της φτώχειας και τον κίνδυνο απώλειας στέγης, για ακόμη μια φορά τους εξαπατά: εξαπατά νέους, φτωχούς, ευάλωτους και ιδιοκτήτες ακινήτων(β) αντί να αντιληφθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι ο τομέας της κοινωνικής στέγης αποτελεί μοχλό, προκειμένου να εξέλθουμε από την οικονομική, κοινωνική αλλά και περιβαλλοντική κρίση, επιλέγει να ωφελήσει και πάλι τους «λίγους»: Τράπεζες και μεγαλοεργολάβους. Η Κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ιστορία της χώρας υπέρ των Τραπεζώνfunds και μεγάλου κεφαλαίου(γ) αντί να λάβει ενεργά μέτρα για την εγγύηση της πρόσβασης των πολιτών σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση, επιλέγει την απορρύθμιση: αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, δε βάζει περιορισμούς στο airbnb, εντάσσει για την κατοικία μόλις 1,3 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που επαρκούν μόλις για 100 κατοικίες ενώ, ενδεικτικά η Πορτογαλία έχει προβλέψει 2,7 δις!

Ο Βουλευτής επίσης τόνισε ότι το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, που πλήττει την Ελλάδα, είναι μοναδικό στην Ευρώπη, οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα απόκτησης, συντήρησης ή ενοικίασης κατοικίας, τα στατιστικά στοιχεία φέρνουν ντροπή ενώ, οι κοινωνικές ανισότητες, που προκαλεί η στεγαστική κρίση, πλήττουν ιδίως τη σημερινή νέα γενιά. Οι νέοι καλούνται να μπουν στη βασανιστική διαδικασία του δανεισμού από Τράπεζες, οι οποίες είναι και οι μόνες ωφελημένες.

Τέλος, ο κ. Μάρκου έκλεισε την ομιλία ως εξής: «κ. Μητσοτάκη, η προσβολή των νεκρών είναι η έσχατη ύβρις. Πριν από 3,5 χρόνια, εκλεγήκατε εκμεταλλευόμενος πολιτικά την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Το να το επιχειρείτε και μια δεύτερη φορά, συνιστά απλώς χυδαιότητα. Μην ανησυχείτε όμως, η Νέμεσις είναι κοντά…»

Το link της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/lRgYpoMVGDA

https://youtu.be/lRgYpoMVGDA