Σε σύσκεψη εργασίας στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά βρέθηκαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς και ο Γενικός Διευθυντής κ. Μόσχος Κορασίδης σε μια προσπάθεια εξεύρεσης του καλύτερου δυνατού μοντέλου για την κατανομή της ειδικής ενίσχυσης στην κτηνοτροφία.

Κατά την σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια εφαρμογής. Οι βασικές αρχές για την κατανομή των πόρων σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους είναι οι εξής:

  • Να ανταποκρίνεται στο βασικό κόστος συντήρησης των ζώων καθώς και το διαφοροποιημένο κόστος παραγωγής γάλακτος και κρέατος.
  • Να λαμβάνει υπόψη του την διαφοροποίηση του ειδικού καθεστώτος των μικρών νησιών

Τονίσθηκε ότι ένα σενάριο εφαρμογής χωρίς την διαφοροποίηση, θα έχει την αντίδραση των κτηνοτρόφων που παράγουν κυρίως γάλα αφού η επιβάρυνση από το κόστος ζωοτροφών μεταξύ των μονάδων που παράγουν γάλα και αυτών που δεν παραδίδουν γάλα είναι πολύ σημαντική. Το παραγωγικό αποτύπωμα των μονάδων συνδέεται με ασφάλεια με τη επιβάρυνση σε εφόδια, ηλεκτρική ενέργεια και εργασία.

Κοινή συνισταμένη υπήρξε η βούληση τόσο από την πλευρά της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όσο και από την ΕΘΕΑΣ η στήριξη να κατευθυνθεί στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της παραγωγής, καθώς βασικό μέλημα είναι η διασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος κ. Σατολιάς, επεσήμανε την κρισιμότητα της όλης διαδικασίας τονίζοντας έτσι μόνο θα φανεί ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας δεν είναι μόνοι και πως η προσπάθεια για την στήριξη του κλάδου, σε μια χρονιά που αναμένεται πολύ δύσκολη, θα συνεχιστεί, πράγμα που συμμερίστηκε και ο κ. Γεωργαντάς.