Δεν είναι λίγες οι φορές που ο χιονιάς έχει δημιουργήσει προβλήματα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα Καλάβρυτα και κυρίως στην Πούντας – Καλαβρύτων που δέχεται και τον μεγαλύτερο όγκο οχημάτων που επισκέπτονται Καλάβρυτα και χιονοδρομικό.

Συνήθως τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται ακατάπαυστα, με χειριστές έμπειρους οι οποίοι γνωρίζουν τα δύσκολα σημεία και ενεργούν αποτελεσματικά. Από την άλλη οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να συνδράμουν από την πλευρά τους ώστε τα αυτοκίνητα που οδεύουν προς χιονισμένα σημεία να έχουν μαζί τους αλυσίδες.

Κάπου ενδιάμεσα και λόγω ελλιπούς οδηγητικής παιδείας για τέτοιες καταστάσεις δημιουργείται το πρόβλημα, όταν αυτοκίνητα διπλώνουν και σταματούν κάθετα στους ήδη μικρούς επαρχιακούς δρόμους που έχουν στενέψει παραπάνω από την μετατόπιση του χιονιού δεξιά και αριστερά.
Οδηγοί αυτοκινήτων Ι.Χ κινούμενοι καθυστερούν πολύ να επιλέξουν την χρήση αλυσίδων με αποτέλεσμα όταν αδυνατούν να προχωρήσουν άλλο να γίνονται μέρος του προβλήματος και να εγκλωβίζεται μεγάλος αριθμός οχημάτων σε ένα σημείο.

Όταν συμβεί αυτό τότε η κατάσταση ομαλοποίησης είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Το χειρότερο και το μη δικαιολογήσιμο είναι όταν αυτές οι ανώριμες συμπεριφορές συμβαίνουν από επαγγελματίες οδηγούς μεγάλων οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Αν λειτουργούσαν όμως όλοι, όπως ενέργησαν χθες οι υπεύθυνοι του ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο Καλάβρυτα – Αθήνα, πολύ σπάνια θα υπήρχαν καθυστερήσεις, εγκλωβισμοί και κίνδυνοι.

Οι Γιάννης Πετρόπουλος και Σάκης Τσενές είχαν την ευθύνη για το συγκεκριμένο λεωφορείο του ΚΤΕΛ και έπεσαν πάνω στην χθεσινή κακοκαιρία. Σταμάτησαν έγκαιρα το όχημα και με την βοήθεια του Βασίλη Γκρίτζου  πέρασαν στα λάστιχα που είναι η μετάδοση της κίνησης αλυσίδες και από πριν το μέγα Σπήλαιο μέχρι την Κερνίτσα μετέφεραν με επαγγελματισμό και ασφάλεια τους επιβάτες, παρά τις σαφώς διαφορετικές δυσκολίες που έχει ένα μεγάλο αυτοκίνητο σε τέτοιες συνθήκες.

Δείτε στο video που ακολουθεί και τραβήχτηκε από το συνοδευτικό όχημα, με πόση σταθερότητα κινείται ακόμα και ένα λεωφορείο όταν φοράει αντιολισθητικές αλυσίδες 

πηγή: kalavrytanet.com