γράφει ο Β Αποστολόπουλος

Δημοσιεύσαμε σήμερα σχετικό δελτίο τύπου από το Δήμο Καλαβρύτων, που αναφέρεται στην αναβίωση του εθίμου και την διατήρηση της παράδοσης, της υποδοχής της Τιμίας Κάρας και της Σεπτής Εικόνας, του Αγίου Αλεξίου στην πόλη των Καλαβρύτων. (Διαβάστε εδώ: Τ’ Αγιαλεξιού, αναβιώνουμε το έθιμο, διατηρούμε την παράδοση).

Δεν γνωρίζουμε ποιος ενημέρωσε το δήμαρχο για το σχετικό έθιμο. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτουμε το Απόσπασμα από τη στήλη «Θύμισες» της Φωνής των Καλαβρύτων (τεύχος Φεβρουαρίου 1996 σελ. 11) που υπογράφεται από τον συμπατριώτη μας κ. Θεοδ. Θανόπουλο και έχει ως εξής:

«…17 Μαρτίου! Ημέρα της γιορτής του Αγίου Αλεξίου. Η Καλαβρυτινή κοινωνία σύσσωμη στην υποδοχή των Αγίων Λειψάνων «Τ’  Ανθρώπου του Θεού», που ερχόντουσαν από την Αγία Λαύρα. Μέρος συνάντησης ο δρόμος προς την Αγία Λαύρα, πιο πέρα από τη διασταύρωση προς την Πάτρα, ακριβώς απέναντι από το βενζινάδικο του Τζόβολου και μπροστά από το οίκημα, που σήμερα βρίσκετε η Δ.Ε.Η.
Οι αρχές της πόλης παρούσες, με τα σχολεία και τη Φιλαρμονική παρατεταγμένα και τους ιερείς έτοιμους για την υποδοχή των λειψάνων, που σε μια χρυσοκέντητη θήκη έφερνε ο ηγούμενος της μονής μ’ ένα καλόγερο, όταν ο δρόμος το επέτρεπε με ταξί, διαφορετικά καβάλα σ’ ένα άλογο καλοτυλιγμένο…»

Έτσι γινόταν κύριε Δήμαρχε η υποδοχή της Τίμιας Κάρας και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου Αλεξίου στην πόλη μας. Έτσι το γνωρίζουμε και εμείς οι… άνω των 45, που είτε ως μέλη της φιλαρμονικής όπως και ο υπογράφων, είτε ως μαθητές των σχολείων, με αντίξοες πολλές φορές καιρικές συνθήκες, κάθε χρόνο είμαστε εκεί πιστοί στο… ραντεβού μας. Αν θέλετε λοιπόν να αναβιώσετε το έθιμο, φροντίστε να ενημερωθείτε  και κάντε το σωστά όπως γινόταν τότε…

Β. Αποστολόπουλος

Β. Αποστολόπουλος