Το βεληνεκές των ισραηλινών πυραύλων φτάνει τα 32 χιλιόμετρα – Γιατί θεωρούνται σύστημα «game changer»

Ένα πολύτιμο όπλο θα προστεθεί στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της αγοράς των ισραηλινών πυραύλων SPIKE-NLOS.

Το Mega ανέφερε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί από το Ισραήλ 17 συστήματα για τα οχήματα του στρατού ξηράς, 9 συστήματα για ισάριθμα ελικόπτερα Apache και 8 συστήματα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Από αυτά 4 θα τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους κλάσης «Μαχητής» και 4 σε σκάφη ειδικών επιχειρήσεων.

Το σύστημα, εκτός από την πλατφόρμα εκτόξευσης, διαθέτει κέντρο διεύθυνσης πυρών, ραντάρ αλλά και drone. Οι SPIKE μπορούν να εκτοξευτούν από οχήματα, αλλά και από επιθετικά ελικότπερα.

Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές που φτάνει τα 32 χιλιόμετρα ενώ μπορούν να χτυπήσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τον στόχο τους σε ξηρά και θάλασσα γιατί ο χειριστής κατευθύνει τον πύραυλο κυριολεκτικά ως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις με την ίδια επιτυχία εναντίον στόχων στον αέρα (ελικόπτερα), στη θάλασσα (αποβατικά σκάφη) και το έδαφος (άρματα μάχης).

Η εύκολη χρήση, η μεγάλη εμβέλεια και η αποτελεσματικότητα κάνουν τους Spike σύστημα «game changer» για το περιβάλλον του Αιγαίο.

Πηγή: protothema.gr