Προστασία και διαχείριση σπηλαίων: Προκλήσεις και απειλές

Ο χώρος του κτηρίου που θα αποτελέσει σύντομα το νέο κέντρο ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών, φιλοξένησε την Τετάρτη 8 Ιουλίου τη συνάντηση εργασίας του LIFE GRECABAT με θέμα: «Σπήλαια και υπόγεια ζωή στο Δήμο Καλαβρύτων: Προς μία ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση».

.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, τη ΔΗ.Κ.Ε.Κ. Σπηλαίου Λιμνών Καστριών, τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού – Γεωπάρκο Χελμού Βοραϊκού και το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας, Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου Καλαβρύτων, του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του, των επιλεγμένων ειδών χειροπτέρων και του καθεστώτος προστασίας τους, καθώς και πληροφορίες για τον οικότοπο των σπηλαίων στην Ελλάδα και τη διαχείριση τους.

Ακολούθησε μία αναδρομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα που αποτέλεσε το έναυσμα για να ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την επάρκεια του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Μέλη του προγράμματος LIFE GRECABAT παρουσίασαν στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής βαλίτσας και την εφαρμογή εικονικής εξερεύνησης του σπηλαίου που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και αποτελούν σημαντικά εργαλεία ευαισθητοποίησης για τα σπήλαια και τις νυχτερίδες, ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Σχετικά με το LIFE GRECABAT

To πρόγραμμα LIFE-ΦΥΣΗ «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» («Greek Caves and Bats: Management Actions and Change of Attitude», (LIFE17 NAT/GR/000522 – LIFE GRECABAT) έχει κύριο στόχο να βελτιώσει την κατάσταση διατήρησης 10 ειδών νυχτερίδων και του οικοτόπου των σπηλαίων (οικότοπος 8310), βοηθώντας παράλληλα στην επιβίωση της ιδιαίτερης σπηλαιόβιας ζωής που υπάρχει στην Ελλάδα.

Με προϋπολογισμό 1,27 εκατ. ευρώ και διάρκεια 4,5 έτη, το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Συντονιστής – Δικαιούχος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και εταίροι: το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Πράσινο Ταμείο, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ) και η ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.