Προς τον
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΗ
ΘΕΜΑ: Βλάβες (Ζημιές) σε διάφορα σημεία του οδοστρώματος του Β΄ ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ – ΦΕΝΕΟΥ καθώς, επίσης και συχνές καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα του εν λόγω δρόμου.
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα, είναι αλήθεια ότι τελευταία έχω γίνει ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΣ με τις επιστολες μου και θέλω να σας ζητήσω να έχω την κατανόησή σας.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν δυο προβλήματα στο οδόστρωμα του Β΄ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ – ΦΕΝΕΟΥ:
Το ένα αφορά τις βλάβες που έχει υποστεί το οδόστρωμα σε διάφορα σημεία του και χρήζει ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ και το άλλο αφορά τις συχνές καταπτώσεις βράχων που παρατηρούνται και καθιστούν το οδόστρωμα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ στα διερχόμενα οχήματα και εγκυμονεί κινδύνους να προκληθούν σοβαρά ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.
Το σημείο που γίνονται οι συχνές καταπτώσεις – αποκολλήσεις βράχων, βρίσκεται ΑΠΕΝΑΝΤΙ από το γραφικό εξωκκλήσι του «ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ» με κατεύθυνση προς ΦΕΝΕΟ και έχει δημιουργήσει το φόβο στους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων ότι μπορεί να πέσουν βράχια στο οδόστρωμα και να χάσουν τον έλεγχο των οχημάτων τους και να προξενηθούν ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ και να συμβεί κανένα σοβαρό ΑΤΥΧΗΜΑ.
Σαν φαινόμενο οι καταπτώσεις – αποκολλήσεις βράχων οφείλονται στις ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ όταν επικρατούν όπως είναι: Οι Βροχοπτώσεις – οι Χιονοπτώσεις – οι Ισχυροί Άνεμοι – οι Σεισμοί, αλλά οφείλονται και σε βράχους όπου το ΠΕΤΡΩΔΕΣ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΘΡΟ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΡΕΟ) και έχει υποστεί από τα καιρικά φαινόμενα βλάβες – ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣ που έχουν ως αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω στο οδόστρωμα του Β΄ ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. Κάθε οδόστρωμα έχει κατασκευασθεί για να γίνεται ΟΜΑΛΗ & ΑΣΦΑΛΗΣ η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ στους δρόμους (ΕΘΝΙΚΟΥΣ – ΠΕΡ/ΚΟΥΣ – ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥΣ κ.λ.π.), αλλά με την παροδο του χρονου παρουσιάζει βλάβες (ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ – ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ κ.λ.π.) που οφείλονται στην κατασκευή του, αλλά και σε άλλες ΑΙΤΙΕΣ όπως είναι η Γήρανση και η Κόπωση και η μη ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ του για αρκετά χρόνια.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΝΟΕΙΤΑΙ, Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ (ΖΗΜΙΩΝ) που έχει υποστεί το ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ και ενώ θεωρείται ως ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ {Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ}, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ για ΚΑΘΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
- ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ενός ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ (ΕΘΝΙΚΟΥ – ΠΕΡ/ΚΟΥ – ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ κ.λ.π.), θα πρέπει ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ.
- ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΥΞΑΝΕΤΕ ο χρόνος ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΕ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ και ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ.
- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ χρόνου ζωής ενός ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΑΥΤΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ και ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ (ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΗΚΕ ΗΣΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΛΑ).
- ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΟΙΑ και ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠ ΑΠΕΙΡΟ.
Ο Β΄ Περιφ/κός δρόμος ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ – ΦΕΝΕΟΥ έχει να ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙτουλάχιστον 15 (ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ) ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, βλέπω ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΣΥΝΤΗΡΗΤΟΣ και τα προβλήματα του θα ΕΠΙΔΕΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ.
ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΒΛΑΒΩΝ (ΖΗΜΙΩΝ)
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ υποχρεούνται να διενεργούν ΕΛΕΓΧΟ & ΑΥΤΟΨΙΑ σε δρόμους που έχουν υποστεί βλάβες και να καταγράψουν ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ προκειμένου να συντάξουν ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ & ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ή ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ, στην οποία ΕΚΘΕΣΗ να αναφέρουν ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ή όχι ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ.
Σε περίπτωση όμως που θα διαπιστωθεί από την ΑΥΤΟΨΙΑ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ από τους ίδιους Μηχανικούς που διενέργησαν την ΑΥΤΟΨΙΑ για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ (ΒΛΑΒΩΝ), ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ (Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ).
Προς ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ με την ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ να στείλει ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ στον Β΄ ΠΕΡΙΦ/ΚΟ ΔΡΟΜΟ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ – ΦΕΝΕΟΥ, να διενεργήσει ΕΛΕΓΧΟ – ΑΥΤΟΨΙΑ και να διαπιστώσει τις βλάβες στο ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΣΤΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Β΄ ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ – ΦΕΝΕΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ, θέλω να παρακαλέσω σχετικά με την ένταξη του ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:
- ότι ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ (ΕΝΩΝΕΙ) τους ΔΥΟ ΝΟΜΟΥΣ ΑΧΑΪΑΣ και ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.
- ότι ο Β΄ ΠΕΡΙΦ/ΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ, ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟ, ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ, ΟΥΤΕ έχει ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΚΡΑΣΠΕΔΑ.
- ότι έχει να ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΥΤΑ, ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣΤΕ, ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ, ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ του Β΄ ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ – ΦΕΝΕΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΙ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ.
Κύριε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑ θέλω να ελπίζω ότι με την ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ – την ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ, θα ΠΡΑΞΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Β΄ ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ – ΦΕΝΕΟΥ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΥ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΡΤΕΛΗΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΑΪΑΣ κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΟΡΚΟ
- ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟ
- ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΤΡΟΥΛΑΚΗ
- ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΒΙΓΓΟ