«Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα για την Παιδεία να ήσασταν από την αρχή πρώην!» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ομιλία του ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκου

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καθηγητής Κώστας Β. Μάρκου μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ζούμε Αρμονικά Μαζί-Σπάμε τη Σιωπή»:

Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις», ξεκίνησε την ομιλία του αποτίωντας φόρο τιμής στους νεκρούς της τραγωδίας στα Τέμπη και τιμώντας την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μαχόμενης Γυναίκας. Ακολούθως αναφερόμενος στην ουσία του ν/σ είπε ότι οι κοινωνικές ανισότητες, η έλλειψη μιας προγραμματισμένης εποικοδομητικής πολιτικής, τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς, σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των ατόμων εξωθούν, τους νέους κυρίως, στη χρήση βίας. Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα είναι απελπιστική. Τα αλλεπάλληλα ηθικά και οικονομικά σκάνδαλα τείνουν να πνίξουν κυριολεκτικά τις ψυχές των νέων ανθρώπων. Το πρόβλημα διόγκωσε ο κοινωνικός αποκλεισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που στην χώρα μας επιλέχτηκε ως πρόχειρη λύση απέναντι στην γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι καταστατικά αντίθετη.

Οφείλουμε όλοι μας να γνωρίζουμε πως το ίδιο το παιδί δεν ευθύνεται για τις παραβατικές του αντιδράσεις, αλλά όλες εκείνες οι επιρροές και τα αρνητικά μηνύματα που δέχεται καθημερινά από το περιβάλλον του και την ίδια την κοινωνία στη οποία αναπτύσσεται. Φυσικά, μια κυβέρνηση που θα ενδιαφερόταν να ασχοληθεί πραγματικά με τη σχολική βία, θα έπρεπε να ενσκήψει στο πρόβλημα ουσιαστικά. Αντίθετα, στο παρά πέντε, την ύστατη αυτή ώρα φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο το μόνο που θεσπίζει είναι μια πλατφόρμα καταγγελιών. Αυτό είναι το έργο της ΝΔ για την σχολική βία 4 χρόνια τώρα.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αποτίμηση της 4ετούς θητείας της ΝΔ στην Παιδεία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ότι αφήνει πίσω της τερατουργήματα. Ενδεικτικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη των Πανεπιστημίων, τη μείωση των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, την κατάργηση των Πράσινων Σχολών και των Πανεπιστημιακών Σχολών 2ετούς Επαγγελματικής Φοίτησης, την ισοτίμηση των πτυχίων των Ιδιωτικών Κολλεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια, την κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας, την τιμωρητική αξιολόγηση στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, τις συγχωνεύσεις σχολείων και τόσα άλλα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μάρκου απευθυνόμενος στην κ. Κεραμέως είπε: «..σε λίγες μέρες θα είστε πρώην Υπουργός. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα για την Παιδεία να ήσασταν από την αρχή πρώην!»

Το link της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/seVw2DIoI6I