Σε ανακοίνωση που εξέρδωσε ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, αναφέρετε στην έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στα Σωφρονιστικά Καταστήματα που οδηγεί, όπως τονίζει σε “αποφυλακίσεις κρατουμένων (δικαίως) και όχι ο νόμος Παρασκευόπουλου”. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση γράφει:

Όπως προσφάτως ενημερωθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα, 33χρονος οροθετικός ο οποίος εκρατείτο τους τελευταίους 9 μήνες στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών εκτίοντας ποινή για κλοπές, ζήτησε και πέτυχε τη διακοπή της ποινής του για λόγους υγείας. Ο συγκεκριμένος οροθετικός κρατούμενος προσέφυγε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημά του καθώς στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας δεν υπάρχει πτέρυγα οροθετικών, ούτε μόνιμος γιατρός, ενώ μία νοσοκόμα επισκέπτεται τη φυλακή ανά 15 μέρες. Ο κρατούμενος, δεν είχε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δε λάμβανε ούτε την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή με συνέπεια τη διακινδύνευση της ζωής του.

Η πρόσφατη αυτή αποφυλάκιση του 33χρονου οροθετικού, από τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών έδειξε κατά την άποψή μας καταφανώς την τραγική διάσταση του προβλήματος, όπως άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλεπάλληλες φορές έχει επισημάνει: Η υγειονομική περίθαλψη στα καταστήματα κράτησης της χώρας μας είναι ανεπαρκέστατη και οι ελλείψεις σε εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρισιμότατες. Η ήδη φτωχή υγεία του κλειστού πληθυσμού καθίσταται, λόγω των συνθηκών, φτωχότερη με την ευθύνη να ανήκει στην Κυβέρνηση, η οποία αδιαφορεί και απαξιοί. Εξάλλου, οι πλείστες διαμαρτυρίες των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και οι προτάσεις, που κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει, έρχονται σε απόλυτη ταύτιση με τα πορίσματα της πρόσφατης Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατόπιν πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα, μας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Ειδικά, για το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, η Επιτροπή χαρακτήρισε την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού ως «ιδιαίτερα ανησυχητική».

Η πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης είναι κατά την άποψή μας σημαντική και τολμηρή. Αναχαίτισε, έστω και προσωρινά, τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του κρατουμένου καθώς και τον κίνδυνο μιας ακόμη καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μήπως τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης θα επικαλεσθούν και σε αυτή την περίπτωση τον νόμο Παρασκευόπουλου;

Κώστα Μάρκου
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ-ΠΣ