Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προέλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στα Παλαιά Σφαγεία η ανοιχτή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας “Καμία μόνη, καμία λιγότερη”, με θέμα την έμφυλη βία.
Την εκδήλωση άνοιξε η ομάδα Derida παρουσιάζοντας την performance femicide τιμώντας τη μνήμη των γυναικών και κοριτσιών που δολοφονήθηκαν λόγω του φύλου τους, στην Ελλάδα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν η Ράνια Σβίγκου, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλεύτρια Αχαΐας και Τομεάρχισσα Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Τσιριγώτη Ζαχαρούλα, Αντιστράτηγος ε.α, ο Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και ο Στρατούλιας Γιάννης, ψυχίατρος.
Στη συζήτηση παρενέβησαν ο Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης μας.
Η Ράνια Σβίγκου μίλησε για τους λόγους που κρίνεται επιβεβλημένο να κατοχυρωθεί νομικά το έγκλημα της γυναικοκτονίας και ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανακαταθέσει τη σχετική τροπολογία την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απορρίψει ήδη δύο φορές. Στη συνέχει αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης και βελτίωσης του υποστηρικτικού πλαισίου στήριξης για τα θύματα της έμφυλης βίας.
Η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του γυναικείου κινήματος.
Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αναφέρθηκε στις γυναίκες πρόσφυγες, που είναι πολλαπλά ευάλωτες, οι οποίες γίνονται θύματα έμφυλης βίας σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να την καταγγείλουν.
Ο Αθανάσιος Ζούπας ανέλυσε το νομικό πλαίσιο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναφέρθηκε στο δίκτυο αρωγής θυμάτων που έχει δημιουργήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών
Ο Γιάννης Στρατούλιας έκανε μια κοινωνιολογική προσέγγιση του θέματος.
Μετά τις ομιλίες ο Βουλευτής Κώστας Μάρκου άνοιξε τον κύκλο των παρεμβάσεων φορέων και συλλογικοτήτων. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.