Η μεγάλη θρησκευτική και εθνική εορτή της πατρίδας.

Λαμπρή η εορτή της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας – Στη Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Δεκαπενταύγουστος η εορτή κοίμησης της Θεοτόκου, το ΄΄ Πάσχα του καλοκαιριού’’, όπως συνηθίζουμε να το λέμε στην Ελλάδα. Σε κάθε πόλη, σε κάθε βουνό, σε κάθε χωριό, μια…

εκκλησία αφιερωμένη σε εκείνη, την μητέρα του Σωτήρα Ιησού, να γαληνεύει να παρηγορεί να δίνει δύναμη και κουράγιο σε κάθε κατατρεγμένο σε κάθε απελπισμένο άνθρωπο που ζητά την βοήθεια της .

Αυτή την εορτή ο χριστιανικός κόσμος, την εορτάζει με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη. Ειδικότερα στην πατρίδα μας, την πνευματική μας αυτή μάνα την τιμούμε ,την αγαπάμε και την σεβόμαστε οι ευσεβείς χριστιανοί με χιλιάδες τάματα, προσευχές εκκλησίες στο ιερό όνομα της, για να στηρίξει η χάρη της, την δική μας προσωπική ικεσία, το δικό μας προσωπικό η σε κάποιες περιπτώσεις και οικογενειακό δράμα.

Η εορτή της κοιμήσης της Θεοτόκου είναι μια ημέρα χαρμολύπης για τον Χριστιανισμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην ελληνική λαογραφία έχει περάσει ως ένα θρησκευτικό πανηγύρι, και όχι ως πένθος, γιατί η αναφορά γίνεται όχι απλά στον θάνατο, αλλά στην κοίμηση και την μετάσταση της Παναγίας.

Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. πηγή – iPaidia.gr

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων κ Αιγιαλείας Αμβρόσιος, συμπροσευχομένων του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Καλλινίκου, και του Αρχιδιακόνου Νήφωνα.

Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, φορέων, συλλόγων.