Τις εγκαταστάσεις της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στην Ελευσίνα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν αναχωρήσει για το Μόναχο.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τα μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, τα οποία τον ενημέρωσαν για την αποστολή και μοιράστηκαν μαζί του τις εμπειρίες που αποκόμισαν.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους διασώστες για την σημαντική συμβολή τους στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές στην Τουρκία, αλλά και για το έργο που προσφέρουν συνολικά, ενώ απευθυνόμενος προς τα μέλη των ομάδων της ΕΜΑΚ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έστειλαν «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών».

«Πιστεύω ότι αυτό το οποίο κάνατε σε αυτή τη συγκυρία, δεν είχε μόνο αξία ανθρώπινη, αλλά ήταν και μία πολύ ουσιαστική προβολή της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών μας, σε συνθήκες γεωπολιτικά δύσκολες», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αισθανθήκατε μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση από την αγάπη την οποία εισπράξατε. Την αγάπη των απλών Τούρκων, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά σε μία φυσική καταστροφή και είδαν πρώτοι να καταφθάνουν Έλληνες με την ελληνική σημαία, να διακινδυνεύουν τη δική τους ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους τους».

«Αυτό νομίζω ότι είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, το οποίο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «επιτελέσατε, μία διπλή εθνική αποστολή και γι’ αυτό σας είμαι προσωπικά, αλλά πιστεύω διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων- βαθιά υπόχρεοι».

«Δικό μας χρέος, της Πολιτείας, είναι να σας υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο στο έργο σας. Με τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό, με έναν κεντρικό σχεδιασμό ο οποίος θα αναβαθμίζει συνέχεια την Πολιτική Προστασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα επισήμανε ότι «έχουμε ένα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πολιτική προστασία, με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για το επόμενο διάστημα, αλλά παίζουμε πια και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, όπως μας αρμόζει, διότι έχουμε την τεχνογνωσία να μπορούμε αυτό να το κάνουμε».

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρναράς, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Πηγή: athina984.gr