«Από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, που έγινε φλόγα και αίμα, με κορύφωση την αυτοθυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου. Γι’ αυτό και η δική μας προσπάθεια για την ανάδειξη του μοναδικού ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος της Περιφέρειάς μας, ιδιαίτερα ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ξεκινάει από εδώ…», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισκεπτόμενος σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, την πόλη των Καλαβρύτων όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Θανάση Παπαδόπουλο και στελέχη της δημοτικής Αρχής.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φαρμάκης είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την βούλησή του για τη διαμόρφωση μίας νέας «ατζέντας» προβολής και εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία με αφορμή το χρονικό ορόσημο του 2021, κεντρικά σημεία αναφοράς θα είναι οι περιοχές που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν τα Καλάβρυτα, όπως βέβαια και η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, στην οποία περιγράφει την κεντρική θέση που πρέπει να έχει η Δυτική Ελλάδα στους εορτασμούς, λόγω του άξονα «Καλάβρυτα – Μεσολόγγι», αλλά και πολύ περισσότερο, καθώς αποτελεί την περιοχή που «διηγείται» την ιστορία της φλόγας του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. «Από τη φλόγα του “ευ αγωνίζεσθαι” στη φλόγα του “αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδας”», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και στην επιστολή προς την κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ζητώντας να συναντηθεί μαζί της και με τα μέλη της Επιτροπής για την κατάθεση απόψεων και ιδεών.Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους, προχωράει στη συλλογή ιδεών και προτάσεων, με στόχο όχι απλά τη δημιουργία μίας «λίστας εκδηλώσεων», αλλά τη δημιουργία νέων και ισχυρών πολιτισμικών θεσμών, που θα εδραιωθούν και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, δημιουργώντας σταθερούς πυλώνες εξωστρέφειας και προσέλκυσης επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς και οι πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν. Συμφωνήθηκε, για όποια προβλήματα έχουν ανακύψει σε έργα, να υπάρξουν ειδικές τεχνικές συναντήσεις για την επίλυσή τους, ενώ παράλληλα, ο Δήμος να προχωρήσει σε διαμόρφωση προτάσεων για τα έργα και τις δράσεις της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Σε άλλο αρχείο επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας προς την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»