Ο Αχαιός βουλευτής ζητά την έγκριση της σχετικής μελέτης και την άμεση έναρξη των έργων

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία ζητά την άρδευση και την ύδρευση της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, είναι η έλλειψη νερού για την άρδευση των καλλιεργειών και την ύδρευση των νοικοκυριών.

Να σημειωθεί ότι για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών, οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας αναγκάζονται να κάνουν γεωτρήσεις.

Η κατασκευή μιας γεώτρησης κοστίζει 40.000 ευρώ, έχει διάρκεια ζωής από έως 10 έτη και αρκεί για την άρδευση 100 περίπου στρεμμάτων.

Συνεπώς, το κόστος της αγροτικής παραγωγής στη Δυτική Αχαΐα είναι ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η επέκταση του φράγματος του Πηνειού, είναι ύψιστης σημασίας για το σύνολο των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας, καθώς μετά την ολοκλήρωση των δικτύων διανομής, θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες άρδευσης 100.000 στρεμμάτων γεωργικών καλλιεργειών και η ύδρευση ολόκληρου του Δήμου της Δυτικής Αχαΐας.

Για να αυξηθεί η ποσότητα του νερού στο φράγμα του Πηνειού, απαιτείται η άμεση συντήρηση στους ταμιευτήρες, τις διώρυγες και τα επιμέρους φράγματα, που πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν να συντηρηθούν πάνω από είκοσι χρόνια.

Πρέπει ταυτόχρονα να κατασκευαστεί μια διώρυγα μήκους περίπου δύο (2) χιλιομέτρων στον παραπόταμο του Αλφειού, στα Τριπόταμα Αχαΐας, προκειμένου να γίνει εκτροπή του νερού στο Φράγμα του Πηνειού.

Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων και έργων έχουν μικρό δημοσιονομικό κόστος και ταυτόχρονα συνεπάγεται πολύπλευρα οφέλη για τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και της Ηλείας, καθώς το νερό του Φράγματος θα είναι πλέον υπερδιπλάσιο και θα αρκεί για την άρδευση και την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση των έργων θα έχει σημαντική συνεισφορά στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, στη μείωση του κόστους της καλλιέργειας και τελικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της Δυτικής Αχαΐας”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών: α) πότε αναμένεται να έχουν εκπονηθεί οι μελέτες των έργων συντήρησης και επέκτασης στους ταμιευτήρες και τις διώρυγες του φράγματος και  β) πότε θα έχει περατωθεί το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για την υδροδότηση της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.