Ο ελλιπής αριθμός κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ο προβληματικός τρόπος λειτουργίας τους, οδηγούν ασθενείς ακόμη και στο θάνατο!

Έχοντας δεκάδες στοιχεία στη διάθεσή του, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, περιγράφοντας την οξύτητα του προβλήματος για το οποίο απαιτούνται επείγουσες λύσεις.

Συγκεκριμένα, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Στην… εντατική φαίνεται πως βρίσκονται αρκετά από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, σε άλλα οι μονάδες είναι κλειστές, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι συνδικαλιστές καταγγέλουν πως λειτουργούν μόλις 540 κλίνες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα 500 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία και 40 κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ βάσει των ανεπτυγμένων κλινών των νοσοκομείων θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Ενδεικτικά, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία διαθέτει μόλις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ, η Στερεά Ελλάδα οκτώ, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 27, η Ήπειρος 29 και η Κρήτη 38. Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ, στα Επτάνησα τέσσερις και στις Κυκλάδες καμία.

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες 650 κλίνες ΜΕΘ και είναι τραγικό οι 150 να είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα 1.000 ασθενείς ετησίως να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας τους!

Οι επαΐοντες υπολογίζουν πως περίπου 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής καθημερινά για ΜΕΘ, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας.

Τέλος, αρκετές κλίνες καταλαμβάνονται για χρόνιες νοσηλείες, παρότι δεν χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και από τις 100 κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, στο ΕΚΑΒ παραχωρούνται κατά μέσο όρο 40.

Τα αγωνιώδη ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας είναι τα ακόλουθα:

1ον Γιατί επιτρέπετε ή πιθανόν και να ανέχεσθε οι ιδιωτικές κλινικές, παρότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, επίμονα και ετσιθελικά να αρνούνται την παραχώρηση όλων των κλινών με το επιχείρημα πως χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες ή ακόμα φθάνουν και στο σημείο να εκβιάζουν για να εξοφλούνται οφειλές του ΕΟΠΥΥ;

2ον Πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες και χωρίς την ύπαρξη συντονιστικού οργάνου, πως πληροφορείσθε το πραγματικό αριθμό, όταν  κατά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, άλλες για απολύμανση, άλλες λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις και πουθενά δεν δηλώνεται επίσημα η αναστολή λειτουργίας τους;