Παρέμβαση στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Βουλής έκανε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής, για τις διαστάσεις της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανθρώπων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Αχαιός βουλευτής παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Τσιγκρής, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αναφέρω μερικά στοιχεία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: 20.900.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας στον πλανήτη, 14.200.000 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, 4.500.000 σεξουαλικής εκμετάλλευσης, 5.500.000 παιδιά θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή μαύρης εργασίας, 127 χώρες προέλευσης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 137 χώρες προορισμού, περισσότεροι από 30.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη μόνο τα έτη 2014-2017.

Είναι σοκαριστικά τα στοιχεία αναφορικά και με τη δίωξη του φαινομένου. Μόνο το ένα με δύο τοις εκατό των θυμάτων καταφέρνουν τελικά να αποδράσουν από τα δουλεμπορικά κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Μόνο ένας στους εκατό χιλιάδες καταδικάζονται από τις εθνικές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, την περίοδο 2014-2018, εντοπίστηκαν 142 περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων με αντίστοιχο αριθμό αναγνωρισμένων θυμάτων 229 άτομα. Το τεράστιο πρόβλημα και οι μικροί αριθμοί του τελικού «προϊόντος» της Ποινικής Διαδικασίας.

Τελικά, τα κράτη Δικαίου, η Διεθνής Κοινότητα και τα Διεθνή Δικαστήρια μπορούν να αποτελέσουν οχυρό ή είμαστε ανοχύρωτοι μπροστά σε αυτή την τεράστια απειλή του οργανωμένου διεθνικού εγκλήματος;».

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

https://m.youtube.com/watch?v=DYl_oamkQks