Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαίας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητά τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» ιδρύθηκε το 1871, με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες της Πάτρας.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου στο Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας του νοσοκομείου ήταν καθοριστικής σημασίας, αφού καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό στον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, η απουσία σύγχρονου και ασφαλούς φαρμακείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, το σύνολο των φαρμάκων φυλάσσονται σε κοντέινερ, όπου οι συνθήκες ψύξης και θέρμανσης δεν είναι οι κατάλληλες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σωστή συντήρηση των φαρμάκων, ενώ το κόστος της λειτουργίας των κοντέινερ είναι πολύ υψηλό, αφού είναι απαραίτητη η χρήση των κλιματιστικών σε εικοσιτετράωρη βάση, χειμώνα και καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φαρμακείο του νοσοκομείου φυλάσσονται πανάκριβα φάρμακα που προορίζονται για σοβαρές ασθένειες και χρόνιες παθήσεις, ενώ το προσωπικό του φαρμακείου εργάζεται κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, αφού δεν πληρούνται τα αναγκαία μέτρα προσωπικής ασφάλειας και πυρασφάλειας.

Από την άλλη μεριά, κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη η αντικατάσταση του λεβητοστασίου, ο οποίος δεν έχει ούτε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, ενώ έχει υποστεί μεγάλες φθορές λόγω της χρόνιας λειτουργίας του (από το 1990), με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος ή πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι μια πιθανή ξαφνική διακοπή της λειτουργίας του λεβητοστασίου, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή ζωτικής σημασίας λειτουργιών του νοσοκομείου και την απουσία θέρμανσης το χειμώνα.

Τέλος, η αντικατάσταση του λεβητοστασίου επιβάλλεται για οικονομικούς και ενεργειακούς λόγους, αφού η ετήσια δαπάνη του νοσοκομείου σε καύσιμα ξεπερνά τα 500.000 ευρώ».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Υγείας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) την κατασκευή σύγχρονου φαρμακείου και β) την αντικατάσταση του λεβητοστασίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ: