Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ζητά τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Οι όροι δόμησης που αφορούν τις περιοχές εκτός σχεδίου και τροποποιήθηκαν με το Νόμο 4759/2020, δημιουργούν πρόβλημα σε πολλούς ιδιοκτήτες τόσο στην Αχαΐα όσο και στην ευρύτερη επικράτεια.

Συγκεκριμένα, πολλοί ιδιοκτήτες οδηγούνται νομοτελειακά στην πώληση -και μάλιστα με χαμηλό αντίτιμο- της περιουσίας τους, εξαιτίας της διάταξης που προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία, κατά παρέκκλιση έκδοσης οικοδομικής άδειας, την 9η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η χρονική περίοδος που απομένει μέχρι το τέλος του έτους, είναι εξαιρετικά σύντομη και συμπίπτει με μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, κατά την οποία καταγράφονται κατακόρυφες ανατιμήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της περιόδου πριν την εφαρμογή του νόμου, οι υγειονομικές περιστάσεις καθιστούσαν ουσιαστικά ανέφικτη την έκδοση άδειας και συνεπώς τη δόμηση, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, όπου οι υπηρεσίες υπολειτουργούσαν και ήταν δυσχερής η προσέλευση των μηχανικών στις δασικές, πολεοδομικές, αρχαιολογικές και δημοτικές υπηρεσίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των κατόχων των συγκεκριμένων οικοπέδων είναι μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε αυτά ολόκληρη την περιουσία τους.

Συνεπώς, είναι απαραίτητη η αναστολή του Νόμου 4759/2020, που αφορά την κατάργηση της κατά παρέκκλιση δυνατότητας δόμησης στις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές, μέχρι την οριστική δημιουργία τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αναστολή του Νόμου 4759/2020, που προβλέπει την κατάργηση της κατά παρέκκλιση δυνατότητας δόμησης στις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές και β) τη δημιουργία των -δια νόμου προβλεπόμενων- τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.