Ερώτηση προς προς τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία ζητάει τη δημιουργία πρότυπης δομής επαγγελματικής στήριξης ατόμων με ψυχικά νοσήματα στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, με περισσότερους από 250.000 κατοίκους μόνιμο πληθυσμό.

Παρόλα αυτά, η πρωτεύουσα της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας δε διαθέτει μια οργανωμένη δομή φιλοξενίας ατόμων με ψυχικά νοσήματα.

Να σημειωθεί ότι μικρότερες σε πληθυσμό πόλεις της χώρας, όπως η Κέρκυρα, διαθέτουν αντίστοιχες δομές που λειτουργούν άρτια και καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Η εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου για το συγκεκριμένο σκοπό, αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου Πατρέων, ωστόσο, εξίσου απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμα εύρυθμη λειτουργία της κοινωνικής δομής, είναι η σταθερή της χρηματοδότηση και η στελέχωση της με τον κατάλληλο αριθμό εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες έπαυσε οριστικά η λειτουργία συλλόγου της Πάτρας ο οποίος δρούσε επί σειρά ετών στην πόλη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στην περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων μας.

Συνεπώς, καθίσταται απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης και πρότυπης επαγγελματικής δομής για τη στήριξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα στην Πάτρα”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) τη δημιουργία μιας πρότυπης δομής για τη στήριξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα στην Πάτρα και β) τη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή της με προσωπικό, με σκοπό την ομαλή της λειτουργία.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.