Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία ζητά την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) της Πάτρας.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, το Δίκτυο Οπτικών Ινών αποτελεί απαραίτητη υποδομή που παρέχει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης και επικοινωνίας στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, το Δίκτυο Οπτικών Ινών της Πάτρας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, δεν διαθέτει εναλλακτικές οδεύσεις ασφαλείας μεταξύ των κόμβων του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνές βλάβες που απαιτούν αρκετό χρόνο για να αποκατασταθούν.

Το διάστημα που διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης, οι χρήστες παραμένουν εκτός δικτύου, με αποτέλεσμα να στερούνται σύνδεσης στο διαδίκτυο, αλλά και κάθε άλλη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του σταθερού τους τηλεφώνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Οπτικών Ινών της Πάτρας εξυπηρετεί την πλειοψηφία των σχολικών μονάδων και των δημοσίων υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής, όπως για παράδειγμα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία στις 26 Αυγούστου 2021 παρέμεινε χωρίς τηλεπικοινωνιακή κάλυψη εξαιτίας βλάβης του δικτύου.

Συνεπώς, απαιτείται η άμεση αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών της Πάτρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των ψηφιακών υποδομών και να λάβει τέλος η ταλαιπωρία των κατοίκων της πόλης”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) την άμεση αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών Πάτρας και β) πότε αναμένεται η πλήρης αποκατάστασή του;

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.