Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ισότιμη μεταχείριση των δικαιούχων σύνταξης χηρείας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“O Νόμος 3620/2007, που ρύθμιζε τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, προέβλεπε τη καταβολή της μιας εκ των δύο συντάξεων, μειωμένη κατά 75% και συγκεκριμένα απέδιδε το 25% της σύνταξης.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι πριν από το 2007, ο ένας εκ των δύο επιζώντων συζύγων, λάμβανε -εξ΄ ιδίου δικαιώματος- τη σύνταξη από το Δημόσιο, ενώ δικαιούτο να επιλέξει τη μεγαλύτερη σύνταξη.

Ωστόσο, με το Νόμο 4387/2016, οι δικαιούχοι, λαμβάνουν μόνο το 70% της σύνταξης του αποβιώσαντος κατά τα τρία πρώτα χρόνια της χηρείας και αφού συμπληρωθούν τα 3 χρόνια, λαμβάνουν ποσοστό 50% δια βίου.

Το γεγονός αυτό συνιστά αδικία, αφού δημιουργεί δύο κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου που αντιμετωπίζονται με άνισο και διακριτό τρόπο”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την ισότιμη μεταχείριση των δικαιούχων σύνταξης χηρείας του Δημοσίου και β) πότε αναμένεται η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.