Άγιος Νικόλαος στο Μανχάταν.
Σχεδιάστηκε από τον Σαντιάγο Καλατράβα και φιλοτεχνήθηκε πρωτότυπα από τον Αγιορείτη μοναχό Λουκά
Η παλιά εκκλησία είχε καταστραφεί μαζεί με τα δίδυμα!

Μετά τα θυρανοίξια του 2021 και τα εγκαίνια του περασμένου καλοκαιριού, ανήμερα την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, ο ναός-σύμβολο των ελληνορθοδόξων της Αμερικής, ο Αγιος Νικόλαος στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, φιλοξένησε χθες την πρώτη του λειτουργία, ενώ ετοιμάζεται να δεχθεί επισκέπτες όλων των θρησκειών, όπως εξάλλου ήταν και η αρχική επιθυμία μετά την ανακατασκευή του ναού που είχε καταστραφεί ολοσχερώς στα τραγικά γεγονότα της 11η Σεπτεμβρίου του 2001 – μοναδικό απομεινάρι του παλαιού ναού ήταν ένα μάτσο κεριά…

Ο νέος ναός σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα κατά τα πρότυπα των βυζαντινών ναών, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με έναν κεντρικό τρούλο. Ο ναός είναι καλυμμένος με πεντελικό μάρμαρο, αυτό που χρησιμοποιήθηκε στον Παρθενώνα, ενώ τη νύχτα ο τρούλος του, μέσα από τα ημιδιαφανή μαρμάρινα πάνελ, λάμπει σαν φάρος.

Ο Καλατράβα, ο οποίος σχεδίασε επίσης τον σιδηροδρομικό κόμβο, γνωστό ως Oculus, στο εμπορικό κέντρο, είπε ότι επισκεπτόταν συχνά τον Αγιο Νικόλαο καθώς πλησίαζε η αποπεράτωσή του, αν και δεν παρέστη στην τελετή της Τρίτης. «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να είμαι εκεί» είπε ο αρχιτέκτων από το γραφείο του στη Ζυρίχη. «Νομίζω ότι είναι ένα πολύ όμορφο έργο. Είμαι πολύ περήφανος».

Ο Καλατράβα ανέφερε πως, όταν επισκέφθηκε τον Αγιο Νικόλαο με φίλους, του είπαν ότι «είναι ένα κόσμημα. Και νομίζω ότι είναι έτσι. Είναι κάτι μικρό αλλά πολύ σημαντικό σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο της Νέας Υόρκης».

Η εικονογραφία του ναού
Η εικονογραφία στο εσωτερικό φιλοτεχνήθηκε από μοναχό της Μονής Ξενοφώντος στο Αγιον Όρος, τον πατέρα Λουκά. Ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, πρώην γενικός εφημέριος της Αρχιεπισκοπής και βασικός παράγοντας στην ανοικοδόμηση του ναού, είπε ότι ο πατέρας Λουκάς δεν κλήθηκε απλώς να δημιουργήσει παραδοσιακές εικόνες, αλλά «να δείξει την πραγματικότητα της 11ης Σεπτεμβρίου». Πηγή: kathimerini.gr

Ο Δημήτρης Ρέλλος φωτογραφίζει, το Ναό-σύμβολο των ελληνορθοδόξων της Αμερικής, τον Αγιο Νικόλαο στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου περιτριγυρισμένος από ουρανοξύστες και μνημεία των θυμάτων της 11 Σεπτεμβρίου.

Δείτε βίντεο το Σταθμό τραίνων του Μανχάταν με τα εμπορικά καταστήματα, όπου του έχουν δώσει την ονομασία οφθαλμός!

Δίπλα από τα δίδυμα κτήρια. Κτίστηκε μετά την καταστροφη! Ο Σταθμός τραίνων με εμπορικά καταστήματα. Του έχουν δώσει την ονομασία οφθαλμός!

Αυτό το γλυπτό ήταν ανάμεσα στα δίδυμα κτήρια.

Είναι εμφανεί τα σημάδια της καταστροφής. Στο πίσω μέρος το επιβλητικό καινούργιο κτήριο!

Το υψηλότερο κτήριο στο Δυτικό Ημισφαίριο. One World Trade 1,776 feet

Από τα περίπου 3 χιλιάδες θύματα 39 ήταν Έλληνο-Αμερικανοί

Δάφνη Πουλετσος και Αντώνιος Δημας
Κωνσταντίνος Οικονόμου
Αλικακος
Η πλακετα με το ονομα του πυροσβέστη Παπαγεωργιου.
Η πλακέτα με το όνομα του ομογενή Βασιλείου Χαραμη.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος!
Πρίν ένα χρόνο τελείωσαν οι εργασίες από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Καλατράβα που ήταν εμπνευστής του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθηνας.